Gündem

Türkiye’de ikinci dalga için tarih verildi!

Dünyada ve Türkiye’de corona virüsü salgını henüz son bulmadı. Milyonlarca kişinin enfekte olmasına neden olan salgın için ülkemizde ikinci dalga tarihi verildi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ikinci dalganın Ekim ve Kasım ayı aylarında olabileceğin söyledi.

Türkiye’de son corona virüsü tablosuna göre bin 502 yeni vaka tespit edildi. Bu nedenle vaka artışı endişesi yaşanmaya devam ediliyor. Vatandaşlar ikinci dalganın olup olmayacağını merak ederken Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal’dan konu hakkında önemli açıklama geldi. Prof. Dr. Ünal, “İkinci dalga muhtemelen ekim ve kasım ayı gibi havaların soğumasıyla olur. İşte oraya hazırlıklı olmamız lazım.” İfadelerini kullandı.

Kesin bir çözüm lazım

Açıklamalarında Dünyadaki ve Türkiye’deki aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Ünal, ” Kesin bir çözüm lazım. Ya yüzde yüz tedavi eden bir ilaç bulunacak ya da aşı bulunacak. Türkiye de en az 13 değişik antijen geliştirilme çabasında. Dünya bu konuda bir yarış halinde. Dünyada Faz 3 aşamasına gelmiş birden fazla aşı var. Türkiye’de ise geliştirilmekte olan aşılar var. Bizim aşılarımız klinik faza yaklaşıyor.” dedi.

Kısıtlamalar kalktı, rehavet arttı

Kısıtlamalar kalkınca, rehavetin kalktığını söyleyen Bilim Kurulu Üyesi, “Tek Türkiye’de değil, tüm dünyada maalesef artıyor çünkü 4-5 aylık sıkı ve stresli bir dönemden çıkıldı. Bir de ortada yanlış bir anlaşılma çıktı, ‘havalar ısınınca bu virüs ortaya çıkmayacak’ dendi, böyle bir şey yok. Havaların sıcak olduğu ülkelerde de bu hastalık devam ediyor. Rehavet artı, kısıtlamalar kalktı. Bu, yanlış anlayışa neden oldu, maske, mesafe ve el temizliği kurallarında geride kaldı. Partiler, asker uğurlamaları, taziyeler düzenlendi. Kalabalık yerlerde yürürken yanınızda biri varsa ‘o insan mutlaka hastalığı taşıyor’ diye düşünülecek. Böyledir zaten o yüzden o kişinin ağzından çıkmasın diye maske takacak. Bizim ağzımıza ve burnumuza ulaşmaması için biz de maske takacağız. Araya bir de 1,5 ve 2 metre mesafe koyarsan yüzde 90’dan fazla koruyor.” açıklamasını yaptı.