Sağlık

Türkiye’de grip ve corona virüsünü artık ayırt edilebilecek: Test geliştirildi!

Türkiye’de sonbaharın yaklaşması ile beraber corona virüsü endişeleri de artıyor. Hem grip vakaları hem de corona virüs vakalarının artış göstermesi beklenirken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova’dan sevindirici bir haber geldi. Yaşova iki hastalığı birbirinden ayırt edebilmek için tanı testlerinin geliştirildiğini duyurdu.

Çin’den dünaya yayılan corona virüsüne karşı henüz kesin tedavi yöntemi geliştirilemedi. Sonbaharın yaklaşması ile beraber ise virüs ile ilgili endişeler artıyor. Önümüzdeki dönemde vaka artışlarının yaşanması beklenirken grip ve corona virüsü hastalığının artık testler aracılığı ile birbirinden ayırt edilebileceği öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı test geliştirdi

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova tarafından yapılan açıklamada, “Artık Ağustos bitiyor ve Eylül, Ekim aylarına ve bu virüsün sevdiği mevsime geliyoruz. Bu noktada artışı öngörüyoruz. Beraberinde influenza dediğimiz gribin de arttığı bir zaman. Benzer belirti ve bulgulara sahip. O yüzden çok karışacak. Sağlık Bakanlığı’nın da özellikle her ikisini de ayırt edebilecek şekilde tanı testlerini geliştiğini biliyorum”. İfadeleri kullanıldı.

Mutlaka grip aşısı olmalı

Corona virüsü salgını nedeniyle bu sene mutlaka grip aşısı yaptırmak gerektiğini konuşmalarında vurgulayan Prof. Dr. Taşova, “Türkiye’nin de üretime başladığı ‘favipiravir’ aynı zamanda gribe de etkili. Bu ilaç tedavi olarak ikisine birden etkili olacaktır. Ama şu aşamada aşı kadar etkinliğini bilemiyoruz. İki ilacın da birlikte verilmesi bağlamında gribi tedavi etmek için eskiden beri kullandığımız ‘oseltamivir’ hem de ‘favipiravir’i bir arada kullanırsak gereksiz bir yük olacaktır. Buna göre mutlaka grip aşısı yapılmasını şiddetle öneriyoruz”. dedi.