EkonomiGündem

Türkiye, Rusya Federasyonu’nun tereddüdüne rağmen gıda sorununu çözmeye devam edecek!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın tereddüdüne rağmen Türkiye’nin gıda güvenliği sorununu çözme çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Sivastopol sularındaki gemilere saldırısı nedeniyle Rusya’nın Ukrayna limanlarından ürün ihracatına katılımını askıya aldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili, “Ukrayna ve Rusya’da üretilen buğdayı kıtlık tehdidiyle karşı karşıya olan ülkelere ulaştırmaya çalıştık. İstanbul’da oluşturduğumuz ortak mekanizma sayesinde Ukrayna buğdayını tüm dünyaya ulaştırdık ve gıda krizinin azalmasına yardımcı olduk. RIA Novosti’nin haberine göre Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen bir tıp zirvesinde konuşan Erdoğan, Rusya’nın kendisi için aynı fırsatlara sahip olmadığı için bu konuda tereddüt etmesine rağmen, insanlığa hizmet etmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz” dedi.

22 Temmuz’da İstanbul’da, ihracat için Rus ürünlerinin arzına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması ve Rusya’nın Ukrayna tahılının ihracatına yardımı konusunda çok taraflı anlaşmalar imzalandı. Rusya, Türkiye, Ukrayna ve BM temsilcileri tarafından imzalanan anlaşma, Karadeniz’in Odessa da dahil olmak üzere üç limandan tahıl, gıda ve gübre ihracatını kapsıyor.