Kültür Sanat

Türkiye ne kadar okuyor?

Daha çocuk yaşta kazandırılması gereken en önemli şeylerden biri kitap okumak diyebiliriz. Anne babayı rol model alacak çocuk için doğru yönlendirilme yapılması geleceği için atılacak temel adım sayılabilir. Peki bakalım Türkiye’de ne kadar kitap okunuyor?

Türkiye’de kişi başına yıllık ortalama 7,2 kitap düşüyor:

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2011 yılında hazırlattığı Türkiye Okuma Kültürü Haritası çalışması Türkiye’de okuma alışkanlıkları ile ilgili ilgi çekici bilgiler içeriyor. 6.200 kişi ile yapılan anket çalışması Türkiye’de kişi başına yıllık 7,2 Kitap okunduğunu ortaya koyuyor. Genel ortalamanın yanı sıra kendisini düzenli kitap okuyucusu olarak tanımlayanların yıllık ortalama okuduğu kitap sayısı ise 14,5.

En az kitap okunan illa Şanlıurfa ve Diyarbakır, İller düzeyinde yılda ortalama 12’nin üzerinde bir sayı ile en çok kitap okunan iller ise Erzincan ve Erzurum olmuş. Kitaplar için ayırdığınız bütçenin hane halkındaki payı 1995’te %1.8’den 2016 itibariyle %1.1’e gerilemiş.

Avrupa genelinde 15 ülkeyi kapsayan anket çalışması kitap okumaya ayrılan sürenin günde ortalama 2 ila 13 dakika arasında değiştiğini gösteriyor. Bu konuda günde ortalama 13 dakika ile Estonya ilk sırada yer alırken, Fransa’da bu süre 2 dakikaya kadar inmiş durumda. Türkiye’de ise kitap okumaya ayrılan süre ortalama 7 dakika.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır. Bu nedenle çocuğa daha okuma yazmayı öğrenmeden kitabın önemini vurgulayacak uygulamalar içine girilmelidir. İlköğretime başlamadan önce çocuğa alınan boyama kitapları, resimli kitaplar veya sesli-hareketli kitaplar, onun kitabı ve okumayı sevmesinde ilk adımları atması için uygun yayınlardır. Ayrıca uyumadan önce çocuğa kitap okumak ideal bir yol olabilir.
Model olma, en iyi öğrenme şeklidir. Çocuğun ebeveynini veya diğer aile bireylerini kitap okurken görmesi çok önemlidir. Günün belirli bir saatinde, bütün aile bireylerinin katılımının sağlandığı kitap okuma saatlerinin düzenlenmesi çocuğa önemli bir motivasyon kazandıracaktır.
Etkili okuma zamanları yaratın
Televizyon, radyo, bilgisayar ve tüm elektronik oyunları kapatarak, bu süreyi çocukla kitap okuyarak veya kitaplarla kaliteli zaman geçirilmesi sağlanarak değerlendirilmelidir. Televizyon, bilgisayar, oyun ve spor aktiviteleri dışında “okuma zamanları” yaratılarak çocukla birlikte özel vakitler geçirilip aranızdaki bağı güçlendirmek önemlidir. Bu ona değer verildiğinin önemli bir göstergesidir.