Gündem

Türkiye için kritik tarih: Vakalar daha da artarsa yasaklar gelebilir!

Koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, Omicron varyantının etkisiyle vaka sayıları 30 binin üzerine çıktı. Vakaların artması endişeye neden olurken, akıllara yasakların yeniden gelip gelmeyeceği sorusu takıldı. Özellikle İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde vakalar arttı. Hastanelerde 65 yaş üstü kişilerin hastaneye yatışında artış görüldüğü belirtiliyor. Belirlenen tarihe göre vakaların artışı durdurulmazsa sayı 50 bini geçerse kısıtlamaların gündeme gelmesi düşünülüyor.

OMİCRON HIZLI YAYILIYOR

Türkiye’de vakaların, hem Omicron varyantı hem de kış koşulları nedeniyle artmaya başlaması üzerine, uzmanlardan yeni uyarılar gelmeye başladı. Özellikle yeni yıl kutlamalarında kapalı alanlarda yoğun kalabalıklarda maske kullanma uyarıları yapılıyor. Avrupa ülkelerinde Omikron’un bu kadar hızlı yayılmasının ana sebebinin, yaz aylarında maske serbestisi olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmalar, aşı ile koronovirüs vakalarına bağlı ölümler arasındaki ters orantıyı net olarak ortaya koydu.

TARİH VERİLDİ

Edinilen bilgiye göre, bilim insanlarının uyardığı gibi Omikron’a bağlı vaka artışları başladı. Bu artışların ocak ayı içerisinde devam edeceği, şubat ve mart aylarında ise tavan noktaya ulaşacağı belirtiliyor. Yapılan değerlendirmelerde, kısıtlamaların geri gelmeyeceği, sadece kontrol denetim ve PCR zorunluluğu gibi sınırlı uygulamalara geçileceği ifade ediliyor. Vaka sayılarının 35 bini aşması, 50 bin civarına yükselmesi durumunda kısıtlamaların masaya getirileceği öğrenildi. Ölüm hızının yayılma hızından yavaş olmasına rağmen, 65 yaş üstünde hastaneye yatışlarda artış görüleceği, özellikle, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde yayılma hızına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

MASKE KORUYOR

Yapılan toplantılarda, Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran en önemli uygulamanın maske kullanımı olduğu kaydediliyor. Birçok Avrupa ülkesinin aşılamanın ardından maske zorunluluğunu kaldırdığı, Omikron’un bu ülkelerde hızlı yayılmasının en önemli nedeninin, maske kullanılmaması olduğu dile getirildi.