Dünya

Türk yatırımcıları üzen karar: Komşu ‘altın vize’ye zam yaptı

Yunanistan, “altın vize” programında önemli bir değişiklik yaparak Türk yatırımcıları üzdü. Ülke Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in açıklamalarına göre, “altın vize” programına dahil olan gayrimenkullerin taban fiyatı 800 bin euroya yükseltilecek. Bu değişiklik, özellikle Çinli yatırımcıların yanı sıra Türk yatırımcılarını da çok üzdü. 2023 yılında Türkler, Yunanistan’da en çok gayrimenkul yatırımı yapan millet olmuştu.

Başlangıçta 250 bin euroya karşılık gelen gayrimenkul yatırımıyla elde edilebilen “altın vize” izni, 2014 yılından bu yana Yunanistan’da uygulanıyordu. Ancak geçen yıl, bu rakam 500 bin euroya yükseltilmişti. Miçotakis’in açıklamalarına göre, bu rakamın artması bekleniyor, ancak hangi bölgeleri kapsayacağı henüz belirsiz.

17 bin 500 kişiye altın vize

Yunanistan, 2018’den bu yana yaklaşık 17 bin 500 kişiye “altın vize” verdi. Bu izin, Yunanistan’da ikamet etmenin yanı sıra Avrupa’nın serbest dolaşım Schengen bölgesinde de seyahat etmeye olanak sağlıyor. Çin vatandaşlarının bu izinden en fazla faydalandığı biliniyor.

2 bin 831’i Türk

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise altın vize sahibi kişiler arasında ikinci sırada yer alıyor. Kasım 2023 itibarıyla, Türklerin sayısı bin 50 kişiye ulaşmış durumda. Bu rakamın yıl içinde artmasıyla Türkler, Çinlilerin ardından ikinci sırada yer alıyor. Aile üyeleri de dahil edildiğinde, Yunanistan’da altın vize sahibi Türklerin sayısı 2 bin 831’e çıkıyor.

Ruslar üçüncü sırada yer alırken, Lübnanlılar, İranlılar ve Mısırlılar da bu programdan yararlanan diğer önemli gruplar arasında yer alıyor.