Avrupa Birliği (AB), kaçak göçmenlere karşı yeni yasayı kabul etti. Yasa ile birlikte Türkler de dahil olmak üzere birçok göçmen 18 haftaya kadar gözaltında tutulabilecek ve AB dış sınırlarında 30 bin kişilik kamplarda kalabilecek.
Avrupa Birliği, kaçak göçmenlere karşı 900 sayfalık yeni yasayı onayladı. Yasa ile birlikte AB’ye yasa dışı yollarla giriş yapan göçmenler, 18 haftaya kadar gözaltında tutulabilecek ve AB dış sınırlarında 30 bin kişilik kamplarda barındırılabilecek.
Türkler, Faslılar ve Tunuslular
AB’ye iltica başvurusu kabul edilme şansı %20’den az olan göçmenler, AB’nin dış sınırlarında tutulacak. Suriyeli, Afgan ya da savaş bölgelerinden kaçanlar öncelikli olacak ve kaçakların iltica süreçleri orada sonlandırılacak. Yaklaşık %90’ı geri gönderilecek. Sahte pasaportu olanlar ya da pasaportlarını imha edenlere de benzer prosedür uygulanacak.
Daha hızlı sınır dışı
İlticası reddedilenler ya da iltica sürecinde suça karışanlar daha hızlı sınır dışı edilecek. Şu anda sadece Almanya’da sınır dışı edilmeyi bekleyen 150 bine yakın kaçak var ve bunların üçte biri de Türk. Önemüzdeki yasama yılında, sınırdışı edilmelerdeki %22’lik oranın, %50’leri aşması bekleniyor.
Sınır kampları kurulacak
Daha önce Almanya’da ve bazı ülkelerde gündeme gelen, AB dış sınırlarında “göçmen kampları kurulması” fikri de benimsendi. İlk aşamada 30 bin kişilik kamp oluşturulacak. Gözaltı süreleri 18 haftaya çıkacak. Kitlesel akın halinde göçmenlerin en az %50’sinin sınır kontrollerinden geçirilmesi hedefleniyor.