Spor

Türk futbolunun acı kaybı! Efsane kaleci kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Türk futbolunun acı kaybı… Efsane kaleci Varol Ürkmez, kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti. 84 yaşında hayata veda eden Ürkmez, kanser tedavisi görüyordu. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Ürkmez’in vefatıyla ilgili başsağlığı mesajı yayınlandı.

A Milli Takım forması da giyen Ürkmez, Beşiktaş, Altay, Galatasaray, Manisaspor ve Gençlerbirliği’nde oynadı. Kanser tedavisi gören Varol Ürkmez, geçirdiği ani kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Türkiye Futbol Federasyonundan yapılan açıklamada, “Türk futbolunun değerli isimlerinden, A Milli Takımımızın eski kalecisi Varol Ürkmez’in vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Varol Ürkmez’e Allah’tan rahmet; ailesi, yakınları, Altay Kulübü ve tüm futbol camiasına başsağlığı dileriz” ifadelerine yer verildi.

VAROL ÜRKMEZ KİMDİR?

Futbola 1950 yılında Selimiye Spor Kulübü’nde başladı. 1952’de Sultantepe Spor Kulübü’ne geçti. 1953’te Beşiktaş’ın seçmelerine katıldı ve bu takıma transfer oldu. İlk sezonunu Beşiktaş’ın genç takımında geçirdi. Bir yandan da Fıstıkağacı Ortaokulu’nda okuyor ve diğer spor dallarıyla da ilgileniyordu. 1954-55 sezonu ile itibaren İstanbul liginde forma giymeye başladı. Bülent Gürbüz’ün arkasında, takımın ikinci kalecisiydi. Beşiktaş, kalesini korumaya başladığında 17 yaşındaydı.

1956-57 sezonunda daha 19 yaşındayken Beşiktaş’ın as kalecisi olmayı başardı. Beşiktaş ile ilk kupası Federasyon Kupası (Türkiye) oldu. Aynı kupayı 1957-58 sezonunda da kazandılar. 1958-59 sezonu öncesi Beşiktaş, tarihinde ilk kez katılacağı Şampiyon Kulüpler Kupası’nı da düşünerek kaleye Necmi Mutlu’yu transfer etti. Beşiktaş, o sezon kupayı alacak Real Madrid ile eşleşti. Varol Ürkmez, İspanya’ya gidebilmek iyi antrenmanlarda kendini gösterip, İspanya’ya giden kadroda yer aldı.

Dönemin teknik direktörü Leandro Remondini yöneticilerin isteğine karşın kalede Varol’u oynatmak istedi. Varol, dönemin yıldızları Alfredo di Stéfano ve Ferenc Puskás karşısında çok etkili bir performans gösterdi. İlk yarı gol yemeyen kaleci, iki gol yemekten kurtulamadı. İkinci gol sonrası sakatlanıp sahayı terk etmek zorunda kaldı. Ürkmez, maçtan sonra Real Madrid ile anlaşsa da ailevi problemleri nedeniyle bu transfer gerçekleşemedi. Varol Ürkmez, Milliyet Gazetesi tarafından 1958 yılının en iyi sporcusu ödülünü kazandı. 1959’da düzenlenen ilk profesyonel ligde Beşiktaş forması giyse de özel hayatındaki düzensizlik performansına yansıyınca, kaleyi Necmi Mutlu’ya kaptırdı. 1959-60 sezonunda takımın ikinci kalecisi olan Varol, hiçbir lig maçında forma giyemeden şampiyonluk yaşadı.

1960’ta bir başka Siyah-Beyazlı kulüp olan Altay Spor Kulübü’nün kalesine geçti. 8 sene boyunca takımın kalesini başarıyla korudu. Ligde olmasa da Türkiye Kupası’nda başarı gösterdiler. 1963-64’te ikinci kez düzenlenen kupada finale çıktılar. Varol, finale kadar sadece eski takımı Beşiktaş’tan bir gol yemişti. Finalin ilk maçında Galatasaray ile 0-0 berabere kaldılar. Ancak ikinci maça Altay, Federasyon yaşadığı sorun nedeniyle çıkmadı. 1966-67’de ise kupayı müzelerine götürdüler. Varol, 6 maçın 5’inde forma giymişti. Sonraki sezon ise bu sefer Fenerbahçe’ye kupayı finalde kaybetti.