BilimSağlık

Türk bilim insanı açıkladı! Ekim sonuna hazır olabilir!

Koronavirüs aşısında şok gelişme! Pfizer ile ortak çalışan Türk bilim insanı açıkladı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında her gün yeni gelişmeler oluyor. Son olarak Oxford ve AstraZeneca’nın aşı çalışmasını durdurduğu haberinden sonra bu kez de Pfizer’den yeni haberler geldi.

BioNTech’in CEO’su Prof. Uğur Şahin, Pfizer ile ortak yürüttükleri koronavirüs aşısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

KORONAVİRÜS AŞIMIZ MÜKEMMELE YAKIN

Şahin; “Mükemmele yakın bir profili var ve ben bu aşıyı neredeyse kusursuz görüyorum. Profili de bence mükemmele çok yakın” dedi. Şahin sözlerine; “Sık sık ateş görmüyoruz. Aşı denemelerine katılanların yalnızca küçük bir kısmında ateş var. Ayrıca baş ağrısı veya yorgunluk hissi gibi çok daha düşük semptomlar görüyoruz. Bu tür aşılarda görülen semptomlar geçicidir, genellikle bir veya iki gün gözlenir ve sonra kaybolur” şeklinde devam etti.

YIL SONUNA KADAR 100 MİLYON AŞI

Pfizer ve BionTech’in ortak yürüttüğü aşı çalışması eğer onay alırsa yıl sonuna kadar yüz milyon doz üretilebilecek. Üretim rakamı 2021 sonuna kadar da 1,3 milyar doz olması bekleniyor.

Almanya’da daha önce aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili kurum olan Paul Ehrlich Enstitüsü’nden Pfizer ve BioNTech’in üzerinde çalıştığı aşı için deneme izni çıkmıştı. Bu bağlamda çalışmalarına başlanan aşının şu anda 30 bin denekle yürütüldüğü biliniyor.