GenelGündem

Tüm Taksilerde Bulunuyor, Kimse Bilmiyor

İzmir’de tüm taksilerde bulunan panik butonu, yolcular tarafından bilinmiyor.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından hayata geçirilen uygulama ikinci yılını görmesine rağmen çoğu yolcu tarafından bilinmiyor.

Taksi içinde şoförün arkasında olacak şekilde görünmeyecek kör bir noktada acil yardım butonu bulunuyor.

Oldukça hassas olan buton dokunulduğunda emniyete sinyal göndererek taksilerde bulunan gpsle takip ediliyor.

Amaç, Olası Bir Suçu Engellemek

Uygulanan projenin amacı olası bir ihtimale karşı öncelikle yolcuların güvenliğini sağlamak. Yine yapılan bu uygulama ile amaç, trafik güvenliği sağlamak ve caydırıcılık anlamında olası bir suçu engellemek.

Birçok ilde uygulamaya geçen “Güvenli Taksi” projesi kapsamında taksilere panik butonu ve güvenlik kamerası yerleştiriliyor. Böylece hem sürücünün hem de yolcunun can güvenliği sağlanmış oluyor. Daha önce İçişleri Bakanlığı talimatları doğrultusunda bütün valiliklere gönderilen bir genelge ile toplu taşıma araçlarında ve ticari taksilerde kamera bulundurulması zorunluluğu getirilmişti.

Günümüzde şiddet olaylarının artması ve özellikle kadınlara karşı işlenen suçların daha da çoğalması nedeniyle birçok taksi, dolmuş ve otobüste güvenlik kamerası ve acil yardım butonu bulunuyor.

Hem yolcular hem de sürücüler için oldukça yararlı olan acil yardım butonu ile amaç herkesin güvenliğini sağlayarak, şiddetin önüne geçmek.