Gündem

TÜİK Ocak ayı işsizlik oranlarını açıkladı: Dar tanımlı işsizlik oranı arttı

TÜİK’in verilerine göre istihdam edilenler Ocak ayında artmasına rağmen işsizliğin artış gösteriyor olması dikkat çekici bir konu olarak karşımıza çıkıyor. İşsizler ordusunda kadınlar erkeklerden 5 puan daha fazla. Geniş tanımlı işsizlik ise Ocak ayında zirve yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ocak ayında dar tanımlı işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 9,1’e yükseldi. Bu dönemde, dar tanımlı işsiz sayısı 85 bin kişi artarak 3 milyon 214 bin kişi oldu.

Cinsiyete göre işsizlik oranları

İşsizlik oranının erkeklerde yüzde 7,7, kadınlarda ise yüzde 11,7 olduğu tahmin ediliyor. Bu veriler, cinsiyet bazında işsizlikteki farklılıkları gözler önüne seriyor.

Geniş tanımlı işsizlik oranı zirvede

Geniş tanımlı işsizlik oranı önceki aya göre 1,7 puan artarak yüzde 26,5’e yükseldi ve 32 ayın zirvesini gördü. Bu durum, işsizlikle mücadeledeki zorlukların devam ettiğini gösteriyor.

Genç işsizlik oranı 1,1 puan arttı

15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,1 puan artarak yüzde 16,6’ya yükseldi. Bu yaş grubunda işsizlik oranının erkeklerde yüzde 14,1, kadınlarda ise yüzde 21,1 olduğu tahmin ediliyor.

İstihdam edilenlere 160 bin kişi eklendi

Ocak ayında istihdam edilenlerin sayısı 160 bin kişi artarak 32 milyon 222 bin kişiye ulaştı. İşgücü ise 245 bin kişi artarak 35 milyon 436 bin kişi oldu. Ancak, işgücüne katılma oranının artmasına rağmen, işsizlik oranlarındaki yükseliş dikkat çekiyor.