Artan sefer gecikmeleri ve aksayan ulaşım nedeniyle vatandaşlardan gelen eleştiriler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın açıklamalarıyla karşılık buldu. Tugay, gecikmelerin büyük kısmının sorumluluğunun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde değil, TCDD’de olduğunu vurguladı.
Başkan Tugay, katıldığı bir yayın sırasında İZBAN’daki yapısal sorunlara dikkat çekti. Projenin iki ortaklı yapısının işlerliği zorlaştırdığını belirten Tugay, “İZBAN yönetiminde biz söz sahibi değiliz. Genel müdür ve yönetim kurulu bizden değil. Talepler bize geliyor ama hayata geçiremiyoruz” diyerek vatandaşlardan gelen eleştirilerin neden adresine ulaşamadığını anlattı.
“Ray kirasına yüzde 300 zam yapıldı, bu sömürü düzeni sürdürülemez”
Cemil Tugay açıklamasında TCDD’nin İZBAN üzerindeki mali yükü artıran uygulamalarına da tepki gösterdi. Ray kirasına geçen yıl yapılan yüzde 300 oranındaki zammın ne sözleşmeye ne de piyasaya uygun olduğunu belirten Tugay, “Bu düzenin devam etmesini istemiyoruz. Eğer İZBAN’ı biz yöneteceksek, adil bir sistem kurulmalı” ifadelerini kullandı.
Ortaklıkta uzlaşma arayışı: “Hukuki mücadele değil, çözüm istiyoruz”
İZBAN’ın kent içi ulaşımda stratejik bir rol oynadığını vurgulayan Tugay, TCDD ile olan anlaşmazlığın hukuki boyutlara ulaşmadan çözülmesini istediklerini dile getirdi. “İZBAN’ın tam anlamıyla işler hale gelmesi için mevcut sistemin gözden geçirilmesi şart” diyen Tugay, kentin ulaşım yükünü taşıyan bir sistemin bu kadar kırılgan olmaması gerektiğini belirtti.





