Gündem

Trump’tan İran’a yönelik zehir zemberek açıklamalar

ABD ile İran arasında tırmanan gerilim dün ABD Başkanı Trump’ın Tahran yönetimine bir saldırıyı son anda durdurduğuna dair iddiaların ortaya çıkmasıyla patlak verdi. New York Times, ABD’nin İran’ı dün vurmak üzere olduğunu ama Trump’ın son anda bu karardan vazgeçtiğini yazarken bu konu ile ilgili belki de tek yetkili olan Donald Trump açıklamalarda bulundu.

Twitter üzerinden İran’ı ve ABD’nin eski başkanı Barack Obama’yı adeta bombalayan Trump çok sert açıklamalarda bulundu. Trump, “İran’a yönelik saldırıyı 10 dakika kala durdurdum. İran’a saldırıyı durdurdum çünkü orantısız olacaktı. İran’a dünden itibaren daha fazla yaptırım uygulamaya başladık. İran asla nükleer silahlara sahip olamayacak. Saldırsaydık 3 farklı tesis hedef alınacaktı, 150 kişi ölecekti” dedi.

Trump, “Başkan Obama İran ile korkunç bir anlaşma yapmıştı. 150 milyar dolar vermiş ve 1.8 milyar dolar nakit vermişti. İran çok büyük sıkıntı içindeydi ve bu para onları kurtardı. İran bize teşekkür etmek yerine ‘ABD’ye ölüm diye hakaret etti. Bu anlaşmadan çıktım ve kuvvetli bir yaptırım uyguladım. Ben göreve geldiğimden beri daha güçsüz bir ülkeler. İran’a saldırıyı durdurdum çünkü orantısız olacaktı. İran konusunda acelem yok. İnsanların öleceğini söylediler, saldırıyı durdurdum” ifadelerini kullandı.

36 SAATTE ORTALIK KARIŞTI

ABD ile İran arasındaki gerilim dün tırmanarak korkutan bir boyuta çıktı. İşte dün sabahtan beri sınır komşumuzla ABD arasında yaşanan gerilim rüzgarı:

– ABD ile İran’ı savaşın eşiğine getiren olay dün yaşandı. İran Devrim Muhafızları sabah saatlerinde güneydeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde hava sahası ihlâli gerekçe gösterilecek ABD’ye ait bir insan hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurdu.

– Akabinde ABD kanadı, hava sahası ihlâli iddiasını yalanlayarak, İHA’nın düşürüldüğünü teyit etti.

– Konuya ilişkin değerlendirmesi sorulan ABD Başkanı Donald Trump ise “İran büyük bir hata yaptı” dese de olayın insanı hatadan kaynaklanmış olabileceği yorumu yaptı.

– Türkiye saati ile bu sabaha karşı ise ABD medyasının iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

– Amerikan New York Times gazetesi, Associated Press haber ajansı ve ABC News kanalı, Amerikan ordusunun İran’ı vurmaya hazırlandığını duyurdu. Şafak saldırısı olarak planlanan operasyonun ise son anda durdurulduğu öne sürüldü.

– İngiliz Reuters haber ajansı, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün gece Umman aracılığıyla Tahran’a mesaj gönderdiğini duyurdu. Trump mesajında İran’a karşı herhangi bir savaşa karşı olduğunu ve Tahran’la muhtelif meseleleri görüşmek istediğini belirtti.

– Gizlilik kaydıyla Reuters’a konuşan yetkililerden biri, “Bizim cevabımız için kısa bir zaman verdi fakat İran’ın anlık yanıtı, bu meseleye ilişkin karar Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’e aittir oldu” dedi.

– İkinci yetkili ise “Biz liderin herhangi bir müzakereye karşı olduğunu açıkça söyledik, fakat bir karar vermek için mesaj ona iletilecek” ifadelerini kullandı. Bu yetkilinin ayrıca Ummanlı yetkiliye İran’a yönelik herhangi bir saldırının bölgesel ve uluslararası sonuçları olacağını ilettiği aktarıldı.

– Yine Reuters’ın ‘son dakika’ gelişmesi olarak servis ettiği farklı bir habere göre; İran, ABD’yi temsil eden İsviçre Büyükelçisi’ne “Eğer ABD İran’a karşı askeri bir müdahalede bulunursa, sonuçlarına katlanacaktır” mesajı verdi.

– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitriy Peskov, İran meselesiyle ilgili tüm taraflara itidal çağrısı yaparken, Moskova Yönetimi’nin, Washington-Tahran arasındaki artan gerilimden kaygı duyduğunu aktardı.

– İran devlet ajansı IRIB, düşürülen RQ-4 Global Hawk Amerikan casus İHA’sının parçaları olduğu iddiasıyla bazı görseller yayınladı.

Bir yanıt yazın