GenelGündem

Trafikte yeni dönem! Tuzak radarlar tarih oluyor!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı mezuniyet töreninde "Tuzak radar uygulaması ve elektronik radar uygulamasının" sona erdirildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Gölbaşı’ndaki Polis Akademisi yerleşkesinde komiser yardımcısı adaylarının mezuniyet törenine katıldı. Tören sırasında konuşma yapan Soylu, halkın büyük şikayetlerine de konu olan tuzak radar ve elektronik radar uygulamalarının sona erdirildiğini açıkladı. Kanunların yanlış yorumlanması sonucu vatandaşlara ağır cezalar kesilen elektronik radar sistemi ve özellikle şehirlerarası yolda kuytu noktalara konularak halkı tedirgin eden tuzak radar uygulamalarını yerini ise “Hız koridoru” uygulaması alacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamasında; “Trafik yönetimindeki önemli bir değişimi de denetim anlayışımızda gerçekleştirdik. Sürücülerde farkındalık oluşturan, algılanan yakalanma duygusunu arttırmaya dönük; hata yapılmasını bekleyen değil hata yapmadan farkındalık oluşturan, bir denetleme anlayışı getirdik. İşte, tuzak radar uygulamasının yerine ortalama hız koridoru yaklaşımı, bu şekilde ortaya çıktı.

2017 yılında Edirne’den Şanlıurfa’ya kadar uzanan 2 bin 155 kilometrelik otoyol ağında sistemi kurduk. Sistemin kurulu olduğu otoyollarda; 2019 yılında toplam kazada yüzde 18,8; ölümlü kazada ise yüzde 6,6 azalma elde ettik. Şimdi bunu bir adım daha ileri taşıyoruz. PTS (Plaka Tanıma Sistemi) ve KGYS (Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) kameraları üzerinden ortalama hız tespiti yapıyoruz.

İlave bir ekipman yatırımı yapmadan, tamamen yerli ve milli bir yazılımla, mevcut kameralar üzerine kurulacak bir yazılımla, aracın görüldüğü iki nokta arasındaki mesafe ile geçen zamanı hesaplayarak hız denetimi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

HIZ KORİDORU UYGULAMASI NEDİR

Hız koridoru, 1 Temmuz 2017 yılında yürürlüğe giren ve Karayolları Genel Müdürlüğü Emniyeti ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan bir uygulama. Hız koridoru uygulaması ile otoyollarda yer alan giriş ve çıkış gişeleri arasındaki uzunluğu ayrı ayrı ölçülerek azami bir ulaşma süresi belirleniyor. Sürücüler bu yeni uygulama ile, OGS / HGS gişelerinden otoyollara giriş yaptıktan sonra belirlenen süreden daha erken çıkmaları durumunda azami hız sınırın aştıkları kabul edilerek ceza kesilmesi planlanıyor. Yani sürücünün anlık hızlanma durumuna değil, yol boyunca geldiği hızın ortalaması alınarak cezai işlem uygulanıyor.