Teknoloji

Trafik ışıklarında büyük devrim! Kazalarda hayat kurtarıcı olacak!

Trafik kazaları sebebi ile her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybediyor. Bu kazaların içinde trafik ışıklarına çarpıp hayatını kaybeden veya yaralanan binlerce insan var. Araştırmacılar ölüme veya yaralanmaya neden olan bu kazaların önüne geçebilmek için trafik ışıklarında yeni bir teknoloji kullanmaya başladılar. Bu uygulama ile trafik ışıkları bir yandan hayat kurtarırken, diğer yandan her türlü darbeyi önleyecek ve yolları daha güvenli hale getirecek. Yapılacak uygulama ile ilgili tüm detaylar…

Trafik ışıkları hayatımızı nasıl organize ediyor? - QBLOG

Bu proje trafik ışıklardan doğan kazaların önüne geçecek

Avustralya’da yapılan bir araştırmaya ile trafik ışıklardan doğan kazaların önüne geçebilmek için projeler üretmeyi hedeflendi. Araştırma ekibi trafik ışıklarının herhangi bir darbeyi emmesini ve kazalarda ölümleri, yaralanmaları engellemesi için bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Söz konusu çalışma trafik ışıklarının kazalarda hayat kurtarmasını, bununla birlikte kaza veya herhangi bir etkiden dolayı hasarın minimum seviyeye indirilmesi hedefleniyor.

Yapılan projenin  sorumlusu Dr. Mohammad Uddin, yapılacak proje ile ilgili yapmış olduğu açıklamada: “Mevcut trafik ışıkları çelikten yapılma ve içi boş olan yapılar. Araçlar, trafik ışığına çarptığında ne yazık ki ölümler ve ağır yaralanmalar gerçekleşebiliyor. Herhangi bir sebepten dolayı hasar alan trafik ışıkları yayalar için de tehlikeli oluyor. Bu durumun önüne geçmek için proje geliştirdik.” ifadelerine yer verdi.

Yeni nesil trafik lambaları kural ihlallerine dur diyecek

Darbeyi emen, çarpışmayı absorbe eden malzemeyi içeriyor

Yapılacak yeni proje  trafik ışıklarında darbeyi emen, çarpışmayı absorbe eden malzemeyi içeriyor. Bununla birlikte trafik ışıkları hasarı en aza indiriyor. Araştırma ekibi yeni malzemelerle yapılan trafik ışıklarının hafif bir açıyla eğilerek, kontrolden çıkan bir aracı güvenli şekilde durduracağını da belirtti.

Proje sorumlusu Dr. Mohammad Uddin sözlerine devam ederek: “Çalışmamızda enerji emici malzemeyle yapılan direklerin yaygınlaşması, trafik ışıklarının tasarımına ve boyutuna uyacak şekilde ayarlanmasına dair standartlar bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Trafik ışıkları neden kırmızı, sarı ve yeşildir? - Keyif Haberleri

Trafik ışıklarının yapımı, onarımı ve bakımı her yıl neredeyse 89 milyon dolar

Avustralya’da trafik ışıklarının yapımı, onarımı ve bakımı her yıl neredeyse 89 milyon doları buluyor. Bu maliyet dünya çapında ise daha yüksek. Kazadan sonrası trafik ışıklarının zarar görmesi ve yenilenmeye ihtiyaç duyulması da maliyeti ekstradan arttırmış oluyor. Yeni trafik ışıkları ise bu maliyeti oldukça düşürüyor.

Trafik ışıkları neden sarı, kırmızı ve yeşil renktedir?

Planlanan projenin 12 ay içerisinde tamamlanmış olması hedefleniyor. Projenin 2023’te ise kullanıma hazır olması planlanıyor. Araştırma ekibi ve yetkililer konu hakkında iş birliği yapıyor. Yeni trafik ışıklarının en başta Avustralya’da trafik ışığı  gereken yeni yerlerde kullanılması ile  başlamasını planlıyor. Gereken yerlere sağlanan trafik ışıklarından sonra ise tüm ülke genelinde eski ışıkların yenileriyle kademeli olarak değiştirilmesi bekleniyor.