Gündem

Toz fırtınası ve çamur yağışı nedeniyle uyarı yapıldı! Evden çıkmayın, pencereleri açmayın!

Afrika’dan gelen toz taşınımı nedeniyle toz fırtınası ve çamur yağışına ilişkin önemli açıklama yapıldı. Vatandaşların uyarıldığı açıklamada, bugün ve yarın dışarı çıkılmaması ve maskelerin de işe yaramadığı belirtildi. Prof. Dr. Orhan Şen, toz taşınımının ciğerlere zarar verebileceğini belirtti. Öte yandan toz taşınımının pencerelerden de içeri girebileceğine ve kapalı tutulması gerektiğine dikkat çekti.

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, tozların solunum yoluyla alınması durumunda sağlık açısından olumsuz etkilerinin olacağını belirterek acil işi olmayanların önümüzdeki 2 gün dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.

İşte Prof. Dr. Orhan Şen’in açıklamaları şu şekilde;

Endişe edecek bir durum var tabii ki… Her sıradışı olayın doğaya etkisi oluyor. Türkiye’ye de bahar aylarında geliyor zaman zaman… Ege Bölgesi’nde çok fazla toz var bugün. İstanbul’da esasında o kadar fazla değil ama buna rağmen arabalarımızın üstü çamurluydu.

ASTIM VE KOAH HASTALARI DİKKAT!

İnsan nefes alırken 5 mikrometrelik partükelleri burnunda tutabiliyor. Burun ve ağız yoluyla ciğerlerimize kadar gidebiliyor. Demir de var bu tozun içinde. Nefes yoluyla alırsak bunu ciğerlerimizde tahribat yapabilir. Astım, KOAH hastalarından kalp hastalarına kadar etkileyebiliyor. Mantar ve bakterileri de ciğerlerimize kadar sokabiliyor.

‘BUGÜN VE YARIN İŞİNİZ YOKSA DIŞARI ÇIKMAYIN’

Tam bir hastalık havasındayız. Bugün ve yarın işiniz yoksa dışarı çıkmayın. Hava alamayacaksınız çünkü, maske de çok fazla işe yaramıyor. Batı’da yarın sabaha kadar devam ediyor. Anadolu’da, İç Anadolu ve Doğu’da yarın akşama kadar devam edecek. Nefes yolumuzla bu tozu almıyorsak bir sıkıntı yok. Solunum yoluyla almamamız lazım. Türkiye olarak söylüyorum acil bir işimiz yoksa dışarı çıkmayalım.

Evde pencerelerden içeri girebilir o açıdan eve de dikkat etmek lazım.