Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) 26 yıl sonra ilk kez kabuklu mercimek alımı yapacak

Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO), 26 yıl sonra ilk kez kabuklu kırmızı mercimek alımı yapılması kararı alınırken, alım fiyatı ton başına 2 bin 500 olarak belirlendi.

TMO tarafından, 2019 dönemi kabuklu kırmızı mercimek alım fiyat ve  politikalarına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

HASAT MAYIS SONU BAŞLAYACAK

Açıklamaya göre, Türkiye’de 2019 yılı kabuklu kırmızı mercimek  hasadının mayıs ayı sonu itibarıyla başlaması öngörülüyor.

TMO tarafından 26 yıl aradan sonra ilk kez kabuklu kırmızı mercimek  alımı yapılacak.

Ofis tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden  belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. Ürün bedeli ödemeleri,  ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin  banka hesaplarına aktarılacak.

TMO, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek  amacıyla hububat alımlarında uyguladığı randevulu alım sistemine kabuklu kırmızı  mercimek alımlarında da devam edecek. Randevular internet üzerinden  “www.tmo.gov.tr”, “randevu.tmo.gov.tr” adreslerinden ya da yine internet sitesi  üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden alınabilecek.

Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacak.

2019 döneminde kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatı ton başına 2 bin  500 olarak belirlendi. Belirlenen bu fiyat, Tarım ve Orman Bakanlığınca verilecek  ton başına yaklaşık 800 lira prim ve diğer desteklerle 3 bin 300 liraya kadar  yükselecek.

TMO’ya kabuklu kırmızı mercimek teslim edecek üreticilerin alım  noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmaması için ÇKS bilgilerini  güncellemeleri, randevu almaları, ürünlerini randevu alınan günde getirmeleri,  anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım  noktalarına gelmeleri, ürünün, ürün sahibi veya vekalet verdiği kişi tarafından  getirilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın