Ancak uzmanlara göre bu hamle, kentin derinleşen konut krizine kalıcı bir çözüm sunmayacak. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, konut arzının yetersiz kaldığını belirterek vatandaşlara dikkat çeken bir tavsiyede bulundu: “Altını olan satıp ev alsın.”

Güleroğlu’na göre TOKİ’nin projesi kapsamlı görünse de, İzmir’deki konut açığının yalnızca küçük bir kısmını karşılayacak. “Bu kadar konut, kentin yıllardır süren arz açığını kapatmaz. Üstelik inşaatların tamamlanması 1,5 ila 3 yılı bulacak. Bu süre zarfında nüfus artmaya devam ediyor ama üretim az” diyen Güleroğlu, konut kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle özel sektörün yeni üretime yanaşmadığını da vurguladı.

2026’da ev almak hayal olabilir

Kredi faiz oranlarının düşmemesi durumunda 2026’nın gayrimenkul açısından kritik bir yıl olacağını söyleyen Güleroğlu, “Ev fiyatlarının gerilediğini 35 yıldır görmedim. Bu trendin değişmesi mümkün değil. Faizler yüksek, talep bastırılmış durumda ama arz eksikliği fiyatları yukarı taşıyacak. Şu anda ev alanlar kazançlı çıkacak. 2026’da ev almak neredeyse imkânsız hale gelebilir” dedi.

“Evi olan satmasın, altını olan ev alsın”

Ekonomideki dalgalanmaya değinen Güleroğlu, yatırım tercihleri konusunda da önemli bir mesaj verdi: “Altın yükseliyor ama bu kalıcı bir kazanç sağlamaz. Altını olan satıp ev alsın, çünkü gayrimenkul uzun vadede her zaman kazandırır. Ancak evi olan, altın almak için satış yapmasın.”

İzmir Bornova'da kaza: Tırın çarptığı otomobil galeriye girdi!
İzmir Bornova'da kaza: Tırın çarptığı otomobil galeriye girdi!
İçeriği Görüntüle

İzmir’de kriz derinleşiyor

Uzmanlara göre İzmir, hem artan göç hem de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle Türkiye’nin en zor konut piyasalarından biri haline geldi. TOKİ projeleri kısa vadede umut verse de, sektör temsilcileri “kalıcı çözüm için düşük faizli kredi, yeni arsa üretimi ve uzun vadeli konut politikaları” gerektiğini vurguluyor.