Genel

TOKİ kura ile hak sahiplerini belirledi lakin ortada daha konut bile yok!

TOKİ Tunceli’de yapacağı 329 dairenin kurasını 2020 yılında yaptığı kura ile hak sahiplerini belirledi lakin kura çekimi yapılmasına rağmen daha konut inşaatının ihalesinin bile yapılmadığı ortaya çıktı. 2020 yılında kura çekimine girerek TOKİ’den ev almak isteyenlerin bankaya yatırdıkları teminatlar ise hale TOKİ’nin hesabında bulunuyor. Konu meclis gündemine getiren Tunceli Milletvekili POLAT ŞAROĞLU şu çok çarpıcı açıklamalarda bulundu;

Elâzığ depreminin üzerinden iki yıl geçmek üzere, ancak Tunceli’deki depremzedeler hâlâ yaralarının sarılmasını bekliyor. Elâzığ’da yaşanan depremde Mazgirt, Pertek ve merkez ilçemize bağlı köylerde evleri ağır hasar gören depremzedeler geçici olarak prefabrik evlere yerleştirilmiş ve 2021 yılının son aylarında yeni konutlara taşınacakları vadedilmiştir. Ancak acil bir şekilde, kış aylarının ortasında evlerinden çıkarılan depremzedelerin mağduriyeti hâlâ devam ediyor. Verilen sözler tutulmadı, ikinci kış kapıya dayandı, ortada herhangi bir konut yok. Yaşanan bu mağduriyetin bir an evvel giderilmesini, hak sahiplerine evlerinin teslim edilmesini bekliyoruz.

Depremzedelerin yaşadıkları barınma sorunlarının yanı sıra ısınma ihtiyaçlarını elektrikle karşılamaları büyük bir maliyet yaratmaktadır. Bu konuda depremzedelere destek sağlanarak elektrik gideri ve kira giderleri için ek bir yardımda bulunulması gerekmektedir. Aynı şekilde, TOKİ tarafından Tunceli ilimiz genelinde 329 konutlu projenin kura çekimi 2020’nin Mayısında gerçekleştirilmiş ve hak sahipleri belirlenmiştir ancak bu konutların ihalesi bile daha yapılmamıştır. Hak sahibi yurttaşlarımız bu belirsizliğin bir an önce giderilerek evlerinin teslim edilmesini istiyorlar.

Yine, Ovacık ilçemizde 2017 yılında yapımına başlanan ve 2019 yılında teslim edilmesi planlanan 320 dairelik TOKİ konutları hâlâ tamamlanmamıştır. Burayla ilgili olarak büyük bir yolsuzluk olduğu ve bunun bir çözüme kavuşturulamadığı için inşaatın tamamlanmadığı yönünde güçlü iddialar var. Bu konuyla ilgili Bakana soru sordum, 2021 yılının sonuna tarih verdi ancak yıl sonu geldi, teslim edilmedi, mağduriyet devam ediyor.

İlimizdeki branş öğretmeni eksiğiyle ilgili olarak verdiğim soru önergesine verilen cevapta bu ihtiyacın karşılandığı belirtilmesine rağmen ilimizdeki okullarda kadrosu olduğu hâlde 58 branş öğretmeninin ataması yapılmamıştır. Bu durum, ülkemizin önemli bir eğitim kenti olan Tunceli’de, özellikle son yıllarda LGS ve YGS’de büyük başarı sağlayan öğrencilerimiz açısından fırsat eşitsizliği yaratmakta ve acilen çözüm beklemektedir.