Gündem

Ticaret Bakanlığı: ‘İnternetten alışveriş yapan iki kişiden biri mağdur’

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre, çevrim içi alışveriş yapanların yüzde 47,2’si, bu platformdan aldıkları ürün ve hizmetlerle ilgili olumsuz deneyim ve mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Araştırmada, sosyal medya üzerinden alışveriş yapanların, “influencer”lar yerine daha çok yakın çevrelerinden veya tanıdıklarının tavsiyelerine güvendikleri ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Dijital Mecralarda Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Araştırma Raporu” kapsamında, Türkiye genelinde 25 ilde 15 yaş ve üstü internet kullanıcılarıyla yapılan 1000 görüşme sonuçlarına göre, kullanıcıların yüzde 76,2’si sosyal medya uygulaması olarak Instagram’ı tercih etti. Sosyal medyadan alışveriş yapanların yüzde 30,1’i ise bu mecra üzerinden alışveriş yapıyor.

Instagram en çok alışveriş yapılan platform oldu

Instagram, yüzde 28,4’lük oranla sosyal medya kullanıcılarının en fazla alışveriş yaptığı platform olarak öne çıkarken, kullanıcıların yüzde 68,3’ü bu mecraları sosyal çevrelerini takip etmek ve iletişimde kalmak için kullandıklarını belirtti. Ancak her 10 sosyal medya kullanıcısından 3’ü, bu mecralar üzerinden ürün ve hizmet satın aldıklarını ifade etti.

Araştırmaya göre, çevrim içi alışveriş yapanların yüzde 47,2’si olumsuz deneyim ve mağduriyet yaşadıklarını belirtirken, en çok karşılaşılan sorunlar sahte ya da yanıltıcı ürünlerle ve hizmetlerle ilgili. Bu kullanıcıların yüzde 51’i erkeklerden oluşurken, yaş grupları arasında 35-54 yaş arası ve lise mezunları da mağduriyet yaşayanlar arasında yer alıyor.

Sosyal medya üzerinden alışveriş yapan her 10 kişiden neredeyse 7’si, “influencer”ların temel amacının ticari kazanç elde etmek olduğunu düşünüyor. Ayrıca, her 10 kişiden 8’i, “influencer”ların reklam içeriklerinin satın alma kararlarına etki etmediğini ve gerçek kullanıcı deneyimini yansıtmadığını belirtiyor.