Gündem

Tek kullanımlık maskeler yıkanarak 10 kez daha kullanılabilir!

Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de maske takma zorunluluğu var. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, maskelerin kullanıldıktan sonra iplerinden tutarak çöpe atılması gerektiği ifade ediliyordu. Ancak, Fransa’da bir dernek maskelerin 60 derece sıcaklıkla yıkanması durumunda 10 kere kullanabileceğini iddia etti.

Tüm dünyada milyonlarca insanın enfekte olmasına neden olan salgın ile ilgili olarak her gün yeni bir iddia ortaya atılıyor. Son olarak, Fransa Merkezli Batı Avrupa’nın en eski tüketici hakları koruma derneği “UFC-Que Choisir”, cerrahi maskeleri ile ilgili olarak önemli bir iddia ortaya attı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, tek kullanımlık maskelerin 60 derece sıcaklıkla yıkanması durumunda 10 kere kullanabileceğini iddia edildi

Filtreleme özelliğini kaybetmiyor

Maske ile ilgili yapılan araştırmaya göre, EN14683 tip 3 maske üzerinde yapılan incelemede, Afnor/ DGA filtreleme garantisi olan maskelerin 10 yıkama sonrasında da rahatlıkla kullanılabildiği görüldü. Ayrıca yıkadıktan sonra maskelerin kurutma makinesinde kurutulabileceği ya da en düşük ütü ayarıyla hafifçe ütülendiğinde de gözeneklerinin bozulmadığı ve filtreleme özelliğini kaybetmediği kaydedildi.

Yapılan testlerde eczanelerden alınan ve Türkiye’de de en çok kullanılan özelliksiz maskelerin yıkandıktan sonra da koruma oranının yüzde 98 olduğu iddia edildi.

Yapılan araştırma ile ilgili olarak haberler Fransız medyasında geniş yer tuttu.