EkonomiManşet

TCMB’den flaş enflasyon açıklaması! Döviz alım ve satımı yapılmayacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, Merkez Bankası’nn “2021 Para ve Kur Politikası” sunumunda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını dile getiren Ağbal, “ TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır.” İfadelerini kullandı.

Merkez Bankası 2021 yılı döviz kuru politikası hakkında TCMB Başkanı Ağbal önemli bilgilendirmelerde bulundu. Açıklamalarında, “Fiyat istikrarını sağlamak hepimizin amacı olmalıdır. TCMB olarak enflasyonu düşürmekte kararlıyız.” diyen Ağbal, TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapılmayacağını söyledi.

İşte Ağbal’ın açıklamalarından satırbaşları:

Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle, ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülmektedir. ÜFE’deki yükseliş eğilimi, TÜFE üzerinde maliyet baskılarını artırdı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz. Kur ve emtia fiyatları enflasyon için risk oluşturuyor.

Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız. 2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır.

Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacak.

Aşırı dalgalanma halinde döviz piyasasına alış ve satış yönlü müdahale söz konusu olacak.

Politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyerek uygulayacağız. 2021 yılı sonu için yüzde 9,4 hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz. Hükümetle birlikte belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız.