GündemYaşam

Tavuk kemiği ile oynanan lades oyunu bakın nereden çıkmış: Pek çok kişi bilmiyor!

Türkiye’de tavuk yemekleri sonrası bir çok vatandaş lades oyununa tutuşuyor. Hafızaya dayanan oyunun nereden çıktığını ise pek çok kişi bilmiyor. Meğer lades oyununun kökeni Etrüsklere dayanıyormuş.

Tavukların göğsünden çıkan çatal şeklindeki köprücük kemiği bir çok ailenin eğlencesi oluyor. Kemik üzerinden oynanan iki kişilik hafıza oyununu ilk kimin bulduğu merak ediliyor. Bu konuda yer alan iddialara göre, oyunun kökeni Etrüsk kahinlerine dayanıyor.

Daha önce tavuğun yemi yerken gagasıyla çizdiği harflerin gelecekten haber verdiğine inanışı, kıtlık ile beraber şekil değiştirmiş. Etrüsklerden Romalılara geçen gelenekte tavuk kemikleri oyun olarak kullanılmaya başlanmış. Ancak hafıza oyunundan farklı olarak uzun kemiği tutan oyunu kazanmış oluyormuş. Ayrıca uzun kemiği tutan kişinin dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyormuş.
Günümüzde ise lades oyununda önemli olan, uzun süre boyunca oyunu aklında tutmak. Oyunu oynarken, bir şey verilmek istenen kişi verilen şeyi aklımda,” diyerek alabilir. Ancak aklımda demeden alırsa oyunu kaybetmiş olur.

Oyuna başlarken söylemesi gereken sözler:

-Ladesim lades olsun mu?
-Olsun.
-Yerde ne var?
-Nohut.
-Gökte ne var?
-Bulut.
-Sen bunu kırk gün kırk gece unut.