Gündem

Taksitle kurbanlık alınır mı: Koyun, keçi, dana kurban etmek isteyenler dikkat!

Bu sene Kurban Bayramı’na sayılı gün kaldı. Bu nedenle vatandaşlar kurbanlık arayışına başladı. Ancak yüksek fiyatlar nedeniyle kurbanlık koyun, keçi ve dananın taksitle alınıp alınamayacağı merak ediliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Bu yıl kurban kesmek isteyen vatandaşlar, taksitle kurbanlık alıp alamayacaklarını merak ediyorlar.

Dinyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu internet sayfasında konuyla ilgili olarak , “Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.” Açıklamasında bulunuldu.

Kurban Bayramı ne zaman?

Kurban Bayramı 9-12 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak. 8 Temmuz Cuma Kurban Bayramı Arefesi olacak. Bu yıl bayram tatili 4,5 gün sürecek.