EkonomiGündem

Süt, peynir, yoğurt, ayran, tereyağına büyük zam!

Gıda ürünlerine zam gelmeye devam ediyor. Bir zam da süt ürünlerine gelecek. Süt sanayicileri, süt, peynir, yoğurt, ayran ve tereyağına yüzde 45-60 arasında zam yapılacağını belirtti. Öte yandan ambalaj maliyeti daha fazla olan ürünlerin zam oranlarının da yüksek olacağı duyuruldu.

Süt ürünlerine büyük zam yolda. Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye kararının ardından süt ve süt ürünlerine gelecek zamma karşı üreticiler ambalaj maliyeti ve gramajı düşürmeye hazırlanıyor.

Ulusal Süt Konseyi çiğ süt tavsiye fiyatını yüzde 46,9 artırarak 4,70 olarak açıkladı. Kararın ardından üreticilerde maliyet artışını süt ve süt ürünleri fiyatlarına yansıtmaya başlıyor.

MALİYET YARINDAN İTİBAREN TÜKETİCİYE YANSITILACAK

Blomberg HT’den İrfan Donat’ın haberine göre, bazı firmalar zammı beklemeden fiyat artışına giderken, bazı firmalar ise yarından itibaren maliyeti tüketiciye yansıtacak. Öte yandan kimi firmaların ise iki gündür piyasaya satış yapmadığı öğrenildi. Sanayiciler yapılacak zamda sadece çiğ süt fiyatının değil sanayi enerjisine yapılan zamlar ve ambalajla, mazot gibi maliyet kalemlerinin de etkili olduğunu söyledi.

AMBALAJ MALİYETİ FAZLA OLANA ZAM ORANI DAHA YÜKSEK OLACAK

Ambalaj maliyeti daha fazla olan ürünlerin zam oranlarının da yüksek olacağını kaydeden sektör temsilcileri, “Örneğin bardak ayran ya da yoğurt bu ürünler arasında” dedi.

Son bir yılda koli, karton, UHT süt kutuları ve diğer ambalaj çeşitlerinde yüzde 100’ü aşan zamları hatırlatan sanayiciler daha az maliyetli ambalajlar için hazırlık yaptıklarını ifade etti.