Gündem

Sprey koronavirüs aşısı geliyor!

Koronavirüs ile mücadelede devrim niteliğinde yeni bir gelişme yaşanıyor. Covid-19 aşılarının yerine sprey aşı denilen bir Koronavirüs ilacı bulundu. Araştırmacılara göre bu sprey aşısı, COVID-19’a karşı en etkili yöntem olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni, virüsün genellikle insan vücuduna burun yolundan girmesi ve oradaki istilacıya bir sprey saldırmasıdır. Şu anda dünya çapında yapılan deneylerin yüzde 70’i sprey aşılardan oluşuyor. Peki, sprey aşısının virüs varyantlarına karşı koruculuğu nasıl? Ne zaman piyasaya sürülecek? İşte detaylar…

SARS-CoV-2 bir solunum yolu virüsüdür, yani vücuda girmek için en sevdiği yer burundur. Bu nedenle yeni koronavirüs testi burun sürüntülerini içerir. Enflamasyon, immünoloji ve immünoterapötikler araştırmacısı Dr. Troy Randal, Covid-19 ve varyantlarına karşı burun spreylerinin en etkili olabileceğini belirtti. Troy Randal, virüsün burun yolu ile bulaşmasından dolayı, burun kılcallarında antikor oluşturulmasının daha etkin bir yöntem olabileceğini belirtti.

Aşıların burun spreyi ile verilmesi yeni bir fikir değil. Bir nazal grip aşısı olan FluMist , 2003’ten beri piyasada.
Şu anda klinik deneylerde olan yaklaşık 100 COVID-19 aşısından sadece yedi tanesi burun spreyidir . Ve şu anda kullanım için onaylanmış tüm COVID-19 aşıları , kas içi enjeksiyon yoluyla verilmektedir.

İmmünoloji araştırmacıları, son yıllarda, enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkisinin sadece vücutta değil, burun ve boğazdaki mukoz membranlarda olduğu gibi lokal olarak da meydana geldiğini belirttiler. Randall, “Bu özel yanıtı almak için aşıyı enfeksiyon bölgesine koymanız gerekir” dedi.

Koronavirüs sprey aşıları, virüsün vücuda yayılmada hemen burunda yok olmasını sağlıyor. Burunda tutunamayan Covid-19 virüsleri akciğerlere ulaşamadan yok olduğunu belirtilen araştırmacılar, mRNA teknolojisini veya bir tür nötralize koronavirüsü kullansalar da aşı çekimlerinin vücutta bir bağışıklık tepkisi sağladığını, ancak çoğu SARS-CoV-2’nin görüldüğü burnun mukozal astarında yalnızca nispeten zayıf bir tepki sağladığını kaydetti.
Randall, “Halk sağlığı perspektifinden bakıldığında, herkesin ilk başta kolundan vurulması ve destekleyici aşının burun içinden olması mantıklı olabilir”, böylece hem yerel hem de sistemik olarak güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturulabilir’’ dedi.

KORONAVİRÜS SPREY AŞILARI NE ZAMAN PİYASAYA ÇIKAR?

Covid-19’a karşı geliştirilen burun spreyinin 2 aşamalı deneysel süreçleri sonrasında piyasaya sürüleceği belirtiliyor. Kesin bir tarih olmamakla birlikte 2021 Ekim-Kasım tarihlerinde çıkacağı öngörülüyor.