Kamu

Son iki hafta kaldı: Emekli olanlar ve geliri olmayanlar bu ödemeyi yapmayacaklar!

Türkiye’deki binlerce vatandaş emlak vergisi ödemesi yapıyor. Emlak vergisi ilk taksit ödeme dönemi 31 ise Mayıs’ta sona eriyor. Ancak her ev sahibi emlak vergisi ödemek zorunda değil. Buna göre, hiç geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkla sınırlı olan kişiler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muaf olduğu halde ödeme yapan vatandaşlar ise 5 yıllık geriye dönük iade talebinde bulunabiliyorlar.

Emlak vergisi ödemeleri hakkında çoğu vatandaş yeterli bilgiye sahip değil. Sabah’ın haberine göre, bu yıl emlak vergisi ödemeleri 31 Mayıs tarihinde sona erecek. Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar, e-Devlet aracılığıyla sorgulama yapabilecekler. Vergi sorumluluğu olduğu halde birinci ve ikinci taksit ödemesini gerçekleştirmeyen vatandaşlara ise e-Devlet aracılığıyla sorgulama yapabilecekler.

Kimler vergi ödemesinden muaf?

Mülk sahibinin tek bir konutunun olması ve bu konutunun brüt 200 metrekareyi aşmaması
Engelliler, şehit yakınları ve gaziler de tek konut muafiyetinden yararlanabiliyor.

Mülk sahibinin gelir elde etmiyor olması

Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar daimi bina vergisi muafiyetine tabi.

Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı sonuna kadar yapılabilecek.

Corona virüsü bulaş riskinden endişe eden vatandaşlar, 31 Mayıs tarihine kadar emlak vergisinin ilk taksitini belediye veznelerine gitmeye gerek kalmadan emlak vergileri internetten ödeyebilirler. Muaf olduğu halde ödeme yapan vatandaşların ise iade almak için dilekçe ile belediye emlak birimine başvuruda bulunması gerekiyor.