Gündem

Son dakika: Libya Zirvesinde Erdoğan- Putin görüşmesi

Libya’da ateşkesin sağlanması amacıyla Berlin’de konferans gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin de davet üzerine katılım gösterdiği konferansta ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Mısır, Cezayir, Kongo ile Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri de yer alıyor. Angela Merkel’in daveti üzerine Libya zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı uçaktan indiğinde Almanya Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Konrad Arz von Straussenburg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök ile diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan:” Rusya ile 2019 yılında ikili ilişkiler iyi değerlendirildi.”

Bugün ikili temaslar gerçekleştiren Erdoğan saat 15.00’da Putin’le görüştü. İlk olarak söze Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başladığı görüşmede Erdoğan, 2019 yılında Rusya ile ikili ilişkilerin gayet iyi değerlendirildiğini vurgulayarak“S-400 gibi uluslararası alanda ses getiren projeleri, karşı karşıya kaldığımız baskılara rağmen milli çıkarlarımızdan taviz vermeden kararlılıkla tamamladık.” dedi. TürkAkım gibi enerji alanındaki diğer büyük ortak girişim olan Akkuyu Nükleer Güç Santral inşasının da stratejik bir niteliğe haiz olduğunu söyleyen Erdoğan Libya Zirvesi hakkında da “Libya’nın barış ve huzura kavuşabilmesi için Berlin Zirvesi’nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidir.” dedi.

Putin: “İstanbul’a yaptığımız geziden memnunuz.”

Rusya Lideri Putin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tekrar görüşmenin mutluluk verdiğini ifade ederek “”Hepimiz İstanbul’da yapmış olduğumuz geziden memnunuz. 8 Ocak’ta bizim için oluşturduğunuz sıcak atmosferden memnunuz. TürkAkım açılış merasimine katıldık. Her iki ülke için, Avrupa ülkeleri için çok önemli bir olay. Tüm alanlarda diyaloğumuz işe dayalı bir şekilde. Ortak noktalar bulmayı, uzlaşmayı öğrendik. Özellikle bölgesel konularda Suriye, İran ve elbette Libya meselesi gibi konularda ciddi adımlar attık. İstanbul’da Libya taraflarını ateşkese çağırdık.” dedi

Bir yanıt yazın