Ekonomi

Son dakika KYK borçları silinecek mi? KYK borç affı ne zaman çıkacak?

Milyonlarca öğrencinin sırtına yük olan KYK borçlarına ilişkin “af” sorgulamaları, son günlerde sıklaşmaya başladı. Zorlu ekonomik şartların yanında bir de kredi borcu ödemek zorunda olan gençler, borçlarının silinip silinmeyeceğini merak ediyorlar.

KYK Borcu Nedir?

Ekonomi piyasalarının yukarı yönlü hareketlerinin hız kazandığı şu günlerde, hali hazırda borcu olan vatandaşlar bu borçlardan kurtulabilmek adına birçok farklı kategori altında araştırmalarını sürdürmektelerdir. Bu kapsamda hakkında en sık sorgulama yapılan konu başlıklarından birisi de KYK borçları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Devletin Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü aracılığı ile üniversite öğrencileri için geliştirmiş olduğu kredi hizmeti, karşılıksız alınan burs ödemelerinden farklıdır. Her yıl eğitim öğretim döneminin başlamasından hemen önce KYK tarafından başvurulara açılan devlet kredisi, öğrenim hayatı boyunca, aksi bir talep gelmedikçe öğrencilerin hesaplarına güncel tutarlar ile yatırılır. Bu tutarlar, öğrencinin mezuniyetinden sonra belirlenmiş olan tarih kapsamında taksitlendirilerek tahsil edilir. İsteyen öğrenciler ise borçlarını peşin olarak kapatabilir.

KYK Borçları Silinecek Mi?

Henüz yeni mezun olmuş ve işsizliğin tavan yaptığı dönemlerde kendi gelirini elde etmek konusunda eli kolu bağlanmış olan gençler, hali hazırda yüklü bir kredi borcunun altında ezilerek hayatlarını sürdürmeye çalışmaktalardır. Uzun yıllardır ücretsiz eğitimin herkesin hakkı olduğunu savunan kurumlar ve diğer bireyler, KYK borçlarının gençlerin sırtlarına yüklenmemesi konusunda açıklamalarda bulunmaktalardır.

Bu sene de KYK borçlarının silinmesine yönelik talepler iletilmeye devam ediliyor. Ancak Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’nden konuya ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yapılandırma” Mesajı Vermişti!

2020 yılından bu yana hayatımızda olan ve ilk yılında tüm dünyanın ekonomisini derinden etkileyen koronavirüs salgını, ödemeler konusunda esneklik yapılmasına aracılık etmişti. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KYK borçlarının yapılandırma kapsamına alınacağını ifade etmişti.