Depremler

Son dakika deprem uyarısı yapıldı: Dünden beri bu bölge hareketli!

Son dakika deprem uyarısı yapıldı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür sosyal medyadan uyarıda bulundu. Yapılan uyarılarda Van Gölü’nün doğusunun hareketli olduğu ifade edildi.

Prof. Dr. Naci Görür olası depremlere karşı vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Son olarak Van’a deprem uyarısı yapıldı. Yapılan uyarıda bölgenin dünden beri hareketli olduğu ifade edildi.

Prof. Dr. Naci Görür sosyal medyadan şu açıklamalarda bulundu:

Arkadaşlar, dünden beri Van Gölünün doğusu hareketli. Arısu-Tuşba/Van, Çitören-Tuşba/Van, Mollakasım/ Van yörelerinde 2,0-3,5 aralığında depremler oluyor. Bu depremler gölün doğusundaki bindirme fayları ile ilgili. Burası yavaş yavaş yükseliyor. Biliyorsunuz Van ilimiz deprem kenti.

Tarihsel dönemlerde çok sayıda şiddeti VI-IX arasında değişen deprem var. Aletsel dönemde bu bölgede 1976 7,3 Çaldıran ve 2011 7,2 Van Depremi var. Şu anda olan depremler yerleri itibariyle daha büyük depremleri tetikleyebilir diye beni pek endişelendirmiyor. Sevgiyle

Mehmet Çitekçi arkadaşımız 1914 Burdur depremi ile ilgili bilgi istemiş. Bugünkü deprem de o yörede olduğu için kısa bir bilgi vereceğim. 1914 depremi Fethiye- Burdur Fay zonunda oldu. Büyüklüğü 7,0’diydi. Yörede kimi yerler depremi IX şiddetinde hissetti. Burdur ve İsparta’da büyük hasar olmuş, toplam 2344 insan ölmüş, 17 000 ev yıkılmıştır. Görüldüğü gibi Fethiye- Burdur zonu tehlikeli bir yerdir. Ciddi “ risk yönetimi” yapılarak hazırlıklı olmak lazım. Sevgiyle.