Gündem

Son dakika… Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli koronavirüs açıklaması!

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen 'Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Son dakika haberi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs (Kovid-19) mücadele kapsamında yapılan Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı sonrasında ulusa sesleniş konuşması yapıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI;

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantı sonrasında yaptığı açıklamadan satır başları:

“Dünyada ağır sonuçları olan salgınlar, aynı zamanda büyük siyasi, sosyal, ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği, gidemeyeceği açıkça ortadadır. Küresel ekonomik, siyasi ve sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz.

“ÜLKEMİZ BU SÜRECE EN HAZIRLIKLI ŞEKİLDE YAKALANMIŞTIR”

Türkiye’nin bu fotoğrafı özellikle kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak bunu oraya döndürmesi şart. Son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanları ve altyapısında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde hamdolsun bu sürece en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Dengeli politikalar, özel sektörün üretim gücünü desteklerken eğitim, sağlık, sosyal güvenlik alanlarındaki hizmetlerin kamu garantisiyle kesintisiz sürmesini sağlamıştır.

Batı ülkeleri ise kamu hizmetlerini görünüşe özel sektöre devrederek, başından savmıştır. Batı bugün hastanelerini, temel hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı. ‘Ölen ölür kalan sağlarla devam ederiz’ anlayışı ile batılı stk’ların devam ettiğini görüyoruz. Yaşadığımız süreci, derin arka planı, belirsiz geleceği göz önünde bulundurarak değerlendirmemiz gerekiyor.

“BATI ÜLKELERİ KAMU HİZMETLERİNİ BAŞINDAN SAVMIŞTIR”

Batı ülkeleri ise kamu hizmetlerini görünüşe özel sektöre devrederek, başından savmıştır. Batı bugün hastanelerini, temel hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı. ‘Ölen ölür kalan sağlarla devam ederiz’ anlayışı ile Batılı STK’ların devam ettiğini görüyoruz. Yaşadığımız süreci, derin arka planı, belirsiz geleceği göz önünde bulundurarak değerlendirmemiz gerekiyor.

Bunun için büyük güçlü Türkiye hedefimize 2053, 2071 vizyonlarımıza bağlılığımızı artırarak hep birlikte çok çalışacağız. 21. asrı Türkiye’nin asrı haline getireceğiz. Aziz milletim, değerli basın mensupları, bilindiği gibi yeni koronavirüs veya Kovid-19 hastalığı, 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Vuhan şehrinde tespit edildi.

“BUGÜNE KADAR ÖLÜ SAYISI 8 BİNE YAKLAŞTI”

Ocak ayında ilk ölüm haberi geldi. Hemen ardından hastalık, Tayland, Japonya ve ABD’de görüldü. Kovid-19 Avrupa’da ilk olarak Fransa’da tespit edildi. DSÖ Ocak ayının sonunda acil durum ilan etti. Yolcu gemilerinden sınır kapılarına, uçaklardan trenlere kadar karantina tedbirleri yaygınlaştırıldı. SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı. İtalya’daki ölümler dikkat çekici düzeyde arttı. DSÖ, salgını pandemi ilan etti. Pek çok ülke sınırlarını insan trafiğine kapattı. İnsanların evde kalmalarını sağlamaya yönelik pek çok önlem aldı. Bugüne kadar vaka sayısı 200 bine ölü sayısı 8 bine yaklaştı, 80 bin kişi iyileşti.

Türkiye, en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş, tedbirlerini de süratle alarak hayata geçirmiştir.

“14 OCAK’TA KORONAVİRÜSE KARŞI BİLİM KURULU OLUŞTURDUK”

Türkiye, en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş, tedbirlerini de süratle alarak hayata geçirmiştir. 6 Ocak’ta bir operasyon merkezi 14 Ocak’ta Bilim Kurulu oluşturarak gelişmeleri an be an takibe aldık. Konuyla ilgili herkesi teşhisten tedaviye kadar tüm süreçlerle ilgili bilgilendirdik. 20 Ocak’tan itibaren hastalığın görüldüğü ülkemize gelen yolcuları taramadan geçirdik. Bilim Kurulumuzun belirlediği tedbirlerin ilgili kurumlar tarafından süratle hayata geçirilmesini temin ettik.

“3 ŞUBAT’TA ÇİN’E OLAN TÜM UÇUŞLARI DURDURDUK”

Dışişleri Bakanlığımız seyahat uyarılarını yayınlamaya başladı. Çin’in Vuhan kentindeki vatandaşlarımızı askeri bir uçakla ülkemize getirerek karantinaya aldık. Bu yolculardan hiçbirinde hamdolsun virüs çıkmadı. Riskli bölgelere yapılan tüm uçuşlarda, yolcuların termal kamera ile taranması işlemine geçtik. 3 Şubat’ta Çin’e olan tüm uçuşları durdurduk. 23 Şubat’ta hastalığın ortaya çıktığı ve yayılmaya başladığı İran’dan ülkemize tüm geçişleri kapattık. 27 Şubat’ta İran, Irak, Gürcistan’la olan 8 sınır kapımızda sahra hastaneleri kurduk.

“20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASINI DAHA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Hazirandaki Liselere Geçiş Sınavı ve üniversiteye giriş sınavının soru hazırlıkları, tatil süreleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. (LGS ve YKS) Gelişmelere göre bu sınavları da ileri bir tarihe ertelemeyi gündemimize alabiliriz. Bu vesileyle 20 bin öğretmenimizin atamasını daha gerçekleştirdiğimizin müjdesini veriyorum.

“UMREDEN DÖNEN 10 BİN 330 VATANDAŞIMIZI KARANTİNAYA ALDIK”

Umreden dönen vatandaşlarımızın öğrenci yurtlarında karantina uygulamasını başlattık. Umreden dönen 10 bin 330 vatandaşımızı karantinaya aldık. Bar, gazino, gece kulübü gibi eğlence yerlerinin, müzelerin faaliyetlerini durdurduk. Uçuşların durdurulduğu ülkelerden gelen her vatandaşımızın 14 gün karantidada tutulmasını kararlaştırdık. Diyanet İşleri Başkanlığımızın herkesin namazını evinde veya isterse camide ferdi olarak eda edebileceğini Din İşleri Yüksek Kurulu kararını açıkladı. En yüksek risk grubunda bulunan cami cemaatinin korunmasında önemli adımı atmış olduk. Kahvehane, kafe, gazino, sinema, düğün salonu, konser salonu, internet kafe, taziye evi gibi mekanların faaliyetlerine geçici bir şekilde ara verilmesini kararlaştırıldık.

“DAHA DA GÜÇLENEREK BU SIKINTILI SÜRECİ ATLATACAĞIZ”

Elbette bu süreçte adeta virüs ülkemize gelmekte niye geç kaldı diye dizlerini dövenler, yalan haberlerle kaos çıkarmaya çalışanlar da çıktı. Milletimizle birlikte ülkemize yönelik her saldırı nasıl dirayet ve kararlılıkla göğüslemişsek bu sıkıntıyı da yine aynı şekilde karşıladık. Türkiye’nin en büyük gücü birliğidir, beraberliğidir, kardeşliğidir. Allah’ın yardımı ve milletimizin desteği ile bu sıkıntılı süreçten daha güçlenerek atlatacağımıza tüm kalbimle inanıyorum.

“TEDBİRLERE UYARSAK EVDE KALMA SÜRESİNİ 3 HAFTAYLA SINIRLI TUTABİLİRİZ”

Biz önce insan diyen bir milletin torunlarıyız. Bunun için aldığımız her tedbir insanların hayatını ve geleceğini korumaya yöneliktir. Sağlıklı insanlar hastalığı rahatça atlatırken, yaşlı ve kronik hastalar zorlanabiliyor. Kovid-19 hastalığından en iyi korunma yöntemi herkesin kendi kendine tedbir almasıdır. Her birimizin fedakarlıkta bulunma zorunluluğu vardır.

Açıklanan tedbirlere hep birlikte uyarsak evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz. Hem inancımızda hem kültürümüzde, vücut temizliği, hane temizliği ve çevre temizliği çok önemlidir. Sevgisini dokunmakla gösteren bir milletiz, ama buna bir süre ara vermeli sevgimizi yüreğimizle ve dilimizle göstermekle yetinmeliyiz.