Ekonomi

Son dakika! Bazı Akaryakıt İstasyonları satışlarına kota getirdi

  1. Hemen hemen her gün akaryakıt fiyatlarına gelen zam geliyor ve vatandaş bugün aldığı akaryakıtı yarın daha pahalıya almamak için hep deposunu doldurmak istiyor zira ertesi günü tekrar zam geleceğini düşünüyor. Buda akaryakıt istasyonlarda büyük kuyruk oluşumlarına neden oluyor. Vatandaş akaryakıt zammı telaşına düşerken bir son dakika gelişmesi olarak, akaryakıt satışlarına kota getirildiği duyuruldu.

Bazı akaryakıt istasyonlarının uygulamaya başlattığı bu satış kotası ile vatandaş, 150 TL’den fazla alım yapamadı. Akaryakıt satış kotası ile ilgili herhangi bir Resmi ilan bulunmamasına rağmen bazı yakıt istasyonlarının bu şekilde satış sınırlaması getirmesi vatandaşı endişelendirdi zira vatandaş bir daha karaborsanın yaşandığı o eski günlere dönmek istemiyor.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzine 1 lira 2 kuruş, motorine 1 lira 6 kuruş, otogaza 65 kuruş zam kararı alındığını açıkladı. Zamlar dün gece yarısından itibaren yürürlüğe girdi.

5 gün arayla gelmesi beklenen zamlar pompaya yansımadan önce İstanbul’da istasyonlarda hareketlilik ve yoğunluk yaşandı. Yoğunluk ilerleyen saatlerde kuyruğa dönüştü.

egehaber.com o istasyonlardan birinde; Küçükçekmece Atakent Mahallesi’nde yaşanan kuyruğu görüntüledi.

Araç sahipleri, devasa zamdan önce araçlarına zamsız yakıt almak için benzin istasyonlarına akın etti. egehaber.com’a konuşan bir vatandaş, “Her gün zam geliyor alıştık artık”, “Sonumuz ne olacak bilemiyoruz. Yazık bu memleketin haline”, “Zamlar belimizi büktü. Konuşsak gelip alacaklar bizi” şeklinde ifadeler kullandı.

Zam kuyruğunun oluştuğu Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerindeki bir benzin istasyonunda pompacı olarak çalışan Ahmet Akdağ, hükümetin ekonomi politikalarını ve vatandaşa tasarruf önerisine tepki göstererek, “Un yok, şeker yok, yağ yok. Yarın hiçbir şey olmaz. Sadece ceplerini donduruyorlar. Vatandaşı düşünen mi var? Asgari ücret 2 bin 800, kiralar 4 bin. Nerede bu devleti yönetmenler? Bak vatandaşın haline. 5 lira, 10 lira için kuyruğa girmiş. Bugün 10 lira kar edeyim diye kuyruklarda millet. Memleketin hali bu. Avrupa bizi kıskanıyor. Kuyruklardayız. Fakir ne yiyecek düşünüyorlar mı onu acaba? Zenginin cebini dolduruyorlar. Gelsinler bir kendileri bu hali yaşasınlar, bakayım yaşayabiliyorlar mı? ‘İki kilo eti yemesinler, yarım kilo yesinler’ diyor. Gelsin, kendi yesin. Kendileri geçirebiliyorlar mı? Etsiz yemek yiyebiliyorlar mı?” diyerek isyan etti.

SAMSUN’DA BENZİNLİKLERDE ARAÇ YOĞUNLUĞU

Vatandaşlar zam pompaya yansımadan önce benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Samsun’un İlkadım ilçesinde, Bursa Merkez ve Mudanya Güzelyalı ilçesinde benzinliklerin önünde yoğunluk yaşandı.

GAZİANTEP’TE 150 LİRALIK KOTA

Gaziantep KÜSGET Kavşağı’nda hizmet veren bir benzin istasyonundan yakıt almak isteyen yurttaşlara da en fazla 150 TL’lik yakıt verildiği ileri sürüldü.

Bu uygulamaya tepki gösteren çok sayıda vatandaş Gaziantep Valisi Davut Gül ve Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım’ı da sosyal medyadan etiketleyerek, “Gelen tüm müşterilere aynı uygulama yapılıyor. Benzin karaborsa mı oluyor?” sorusunu yöneltti.

Vatandaşın paylaştığı petrol istasyonundaki ekran görüntüsünde ise, yakıt alan 10 müşteriden 5’inin 150 TL’lik yakıt aldığı görüldü. Söz konusu petrol istasyonu görevlileri ise iddiayla ilgili olarak SÖZCÜ’nün sorusunu yanıtlamaktan kaçınarak, “Talimat böyle” demekle yetindi.

“ZAMLA YATIP ZAMLA KALKIYORUZ”

İstanbul, Samsun ve Gaziantep’in ardından Eskişehir Tepebaşı’nda da yoğunluk oluştu.

Sırada bekleyen araçların şoförlerinden İlker Şurabatır, SÖZCÜ muhabirine yaptığı açıklamada, zamlara tepki göstererek, “Zamla yatıp zamla kalkıyoruz. Zaten arabama benzin alacaktım. Bu gece yarısından sonra zammın geleceğinden haberim yoktu. Depomda boş olduğu için akaryakıt istasyonuna geldim ve uzun kuyrukla karşılaştım. Ne kadar depomuzu doldursak yine de aldığımız akaryakıt bitecek. Depoyu doldurarak yaklaşık 40 lira gibi karım oldu. Ancak yetkililerin bu zamlara bir son vermesi lazım.” ifadelerini kullandı.

ŞEKER, YAĞ, KAHVEYE DE KOTA GELMİŞTİ

Daha önce arz sıkıntısı yaşandığı nedeniyle marketlerde şeker, yağ ve kahveye de kota gelmişti.