GündemSağlık

Son dakika! 5-6 Eylül’de sokağa çıkma yasağı gelecek mi?

Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? 5-6 Eylül'de sokağa çıkma yasağı var mı?

Koronavirüs vakalar arttı peki bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? Her geçen gün koronavirüs vakalarının artmasından sonra merak konusu olan “Hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı?” sorusu gündem oldu. Düğünlerin yasaklandığı, 65 yaş üstü vatandaşlara ve kronik hastalığı olanlara da belirli saatlerde dışarı çıkma yasağı getirildi. Peki, bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı?

Artan koronavirüs vakaları nedeniyle Bilim Kurulu’nun uyarıları çerçevesinde bir dizi önlemler alındı. Peki bu önemler arasında 5 – 6 Eylül’de sokağa çıkma yasağı var mı? Mart, Nisan ve Mayıs aylarında koronavirüs vakalarının yoğun olması nedeniyle birçok ilde hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Haziran ayı itibariyle ‘yeni normalleşme’ adı altında bu yasaklar daha da gevşetilerek tamamen bitmişti. Ancak son günlerde açıklanan vaka sayılarındaki artışlar nedeniyle vatandaşlar yeniden sokağa çıkma yasağının ilan edilip edilmeyeceğini merak ediyor.

Özellikle İzmir’de halkın uyarılara kulak asmaması ve sosyal mesafeye dikkat etmemesi nedeniyle valilik bir dizi önlemler aldı. Birçok uzman sokağa çıkma yasağının gelmesi gerektiğini savundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da sokağa çıkma kısıtlamasının gündemde olup olmadığı soruldu.

BAKAN KOCA: “TEDBİRLER ARTIRILIYOR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından “Şu an Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul’u iki kat oranında geçmiş durumda. Dolayısıyla bu anlamdaki tedbirleri Ankara’da daha yoğunlaştıran yaklaşım ve çaba içindeyiz. Bu anlamda birtakım tedbirler alınmaya başlandı. Özellikle mesai kavramı, bununla ilgili gerektiğinde kuruma gelmeden, dönüşümlü olarak, belli bir yaş üzerinde, 60 yaz üzeri kişilerin kuruma gelmelerini önlemek gibi Ankara özelinde daha yoğun şekilde gündeme alındı. Şu an sokağa çıkma ve benzeri durum gündemimizde yok” ifadelerini kullandı.

İl il valilere gönderilen koronavirüs tedbirleri şu şekilde:

İZMİR’DE 65 YAŞ ÜSTÜNE UYARI

İZMİR: Son dönemde vaka sayısının arttığı illerin başından gelen İzmir’de 65 yaş ve üstü vatandaşların, mahallelerine en yakın semt pazarı, markette alışverişlerini sabah 10.00-12.00 saatleri arasında yapmalarına karar verildi. 65 yaş ve üstü vatandaşların, birinci derece yakınlarının hariç düğün, taziye gibi toplu bulunulan yerlere gitmeleri yasak. Toplu taşıma araçlarını da 10.00-16.00 saatleri arasında kullanacaklar.

ANKARA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da dikkat çektiği Ankara’daki tedbirler de arttı. Ankara Valisi Vasip Şahin başkanlığında toplanan Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 65 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarla ilgili yeni düzenleme yaptı. Ankara’da 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunanların düğün, cenaze, taziye, pazar yeri, sosyal faaliyetler gibi alanlara girişleri kısıtlandı. Ayrıca taksi, dolmuş ve toplu ulaşım araçlarında şoför mahalli ile yolcular arasında fiberglas ile bölümleme yapılması kararlaştırıldı.

MANİSA
Manisa’da da 65 yaş ve üzeri vatandaşlara bir dizi yasak geldi. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 17.00- 20.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmaları, ilçe pazarlarına 17.30’dan sonra girmeleri ve birinci derece akrabaları dışındaki düğünlere katılması yasaklandı.

KÜTAHYA
Vaka sayısı ortalamalarda seyreden Kütühya’da da koronavirüs vakası artmaması için bir dizi 65 yaş ve üzeri vatandaşlarla kronik hastalığı bulunanlara özel yasaklar alındı. Park, kahvehane kıraathane, kafeterya, çay ocağı ve çay bahçeleri, pastahane, oyun salonları, han, kulüp dernek binaları ve lokalleri gibi kapalı ve açık oturma alanlarına hafta sonu 12.00 – 19.00 arasında gitmeleri yasaklanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile kronik hastalar, hafta içi de saat 16.00 – 19.00 arasında da kapalı ve açık oturma alanlarına girmeleri yasaklandı.