Gündem

Son aşısının üzerinden 6 ay geçenler: Yeni aşı açıklaması yapıldı!

Türkiye’de 2 sene önce Mart ayında tespit edilen corona virüsüne karşı birçok kişi aşı vuruldu. Son aşısının üzerinden 6 ay geçenler için ise önemli bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamaya göre, risk grubunda olanların son aşılanması üzerinden 6 aylık süre geçmişse hatırlatıcı doz yatırmalarında fayda var.

Corona virüsü vakaları tespit edilmeye devam ediyor. Bu kapsamda uzmanlar çeşitli açılamalarda bulunuyorlar. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, corona virüsü aşılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamalarda, , risk grubunda olanların son aşılanması üzerinden 6 aylık süre geçmişse hatırlatıcı doz yatırmalarında fayda olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Özlü açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:


“Daha önceden Covid-19 aşılarını tam olarak yaptırmamış olanlar varsa; elbette aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz. Fakat önceden aşılarını yaptırmış olanlar, -mRNA aşısını en az 2 doz yaptırmış ya da inaktif aşıları 3 doz yaptırmış kişiler-yeni varyantlara karşı üretilip, piyasaya sürülmesi beklenen aşıları bekleyebilir. Ancak risk grubunda olanlar, eğer son aşılamanın üzerinden 6 aylık süre geçmişse, yeni aşıları beklemeden mevcut aşılarla hatırlatıcı doz yaptırmalarında fayda var. Covid-19 aşıları için söylüyorum. Sadece risk grupları için söylüyorum. Onun dışındakiler, yeni aşıların çıkmasını bekleyebilir”

Grip aşısı için her sene Ekim ayı öneriliyor

Grip aşısı için de açıklamada bulunan Prof. Dr. Özlü, “Sağlık bir genç ya da herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişi de ‘Grip olmayayım, 3-5 gün işimden, gücümden geri kalmamayım, grip aşısı yaptırayım’ derse bir zarar yok, yaptırabilir. Yaşlılara, kronik hastalığı bulunanlara, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlara, bu aşıyı her sene ekim ayında yaptırmalarını öneriyoruz. Daha önce aşılanmış olsa bile tekrar yeni hazırlanan aşılarla aşılamayı yapılmasında fayda var. Çünkü grip virüsü de sürekli mutasyon geçiriyor, antijenik yapısı değişiyor. Önceki aşıların koruyuculuğu 1 yıl sürüyor. Hatta 6-7 ay devam ediyor. Dolayısıyla yeni aşıyla aşılanmalarında fayda var” ifadelerini kullandı.