Depremlerİzmir HaberleriManşet

Sisam İzmir arasındaki fay hattında hareketlilik devam ediyor! Deprem uyarısı yapıldı

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya devam ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediye’sinin depremzedeler için çalışmaları sürerken, Sismolog Prof. Dr. Akis Tselentis korkutucu bir deprem uyarısında bulundu. Seferihisar’da meydana gelen deprem hakkında açıklamalarda bulunan Tselentis, “Sisam’da meydana gelen depremin çok daha büyüğünü bekliyorum, Sisam İzmir arasındaki fay hattında hareketlilik devam ediyor” ifadelerini kullandı.

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem can ve mal kaybına neden oldu. Deprem sonrası depremzedeler için koyteyner kentler kuruldu. Bölgede yaşanan artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşların endişeleri devam ederken, Atina Jeonidamik Enstitüsü Müdürü Sismolog Prof. Dr. Akis Tselentis yeni deprem uyarısında bulundu.

Depreme bağlı tsunami beklentisi

www.newsbomb.gr haber sitesine açıklamalarda bulunan Sismolog, depremden çok daha büyüğünün ve bu depreme bağlı olarak 1 metreyi aşan dalgaların meydana geleceği tsunami beklentisi içerisinde olduğunu açıkladı.

Tselentis konuya ilişkin açıklamasında, “Sisam’ın kuzeyindeki fay hattında hareketlilik devam ediyor. Kesinlikle rehavete kapılmamalı, 30 Ekim’deki depremden çok daha büyük bir depremin olmasını bekliyorum. Buna bağlı olarak 1 metrenin üzerinde gelecek dev dalgalarla tsunamide yaşanabilir. Bu nedenle Sisam Adası ve bölgedeki tüm eski binalar yıkılmalı, yenilenmeli, tedbir alınmazsa büyük faciaların kaçınılmaz olması önlenemez, bu nedenle dünya duyarsız iken ben duyarsız kalamam bunları söylemek zorundayım, insan hayatını riske atamam” ifadelerini kullandı.

İlk kez tüm insanların telefonlarına mesaj ile uyarıldı

İzmir’in Seferihisar ilçesi arasındaki bölgede yaklaşık 8 kilometre derinlikte hareketliliğin devam ettiğini söyleyen Sismolog, “İlk kez Avrupa ve dünya verileri, tsunaminin Sisam sahiline ulaşmasından sadece dört dakika önce, adadaki tüm insanların telefonlarına mesaj ile ve verilen alarm ile insanları uyarma fırsatı buldu, buda tsunami sırasında birçok insanın hayatının kurtulmasını sağladı” dedi.,

Bölgede her an 5.8 üzerinde deprem olabileceğini kaydeden sismolog, “Yine bölgede çok güçlü bir deprem ile karşılaşmaya hazır olmalıyız” açıklamasında bulundu.

20 Kasım tarihinde İzmir depremi hakkında açıklamada bulunan AFAD, “30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 48 olmak üzere, toplam 4.132 artçı sarsıntı yaşanmıştır.” İfadelerini kullanmıştı.