Kamu

Sigortası olanlar dikkat: SGK’dan 3 yolla toplu para iadesi alabilirsiniz!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) toplu para iadesi yapıyor. Ancak bir çok vatandaş SGK tarafından tanınan bu hakkı bilmiyor. Oysa sigortası olanlar 3 yolla ödedikleri primleri geri alabilirler. Peki, 2021 yılında toplu para iadesi almanın koşulları nelerdir?

Yıllarca çalışan vatandaşlardan bir çoğu prim şartını sağlayamadığı için emekli olamıyor. Bu vatandaşlar SGK’dan bu primleri toplu olarak alabiliyorlar. 3 yolla yapılan ödemeleri almak için sağlanması gereken şartlar neler?
Senelerce çalıştığı halde emekli olamayan vatandaşlar, tavan ücret, yaşlılık ve yasal mirasçı yolları nedeniyle para ödemesi alabilirler. Para iadesi almak isteyenlerin n yazılı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine müracaatta bulunması gerekiyor.

Yaşlılık ile para iadesi şartları

Kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmuş olmak
Belli bir süre prim ödemesi yapmış olmak
Çalıştığı işten ayrılmış olmak
Bağ-Kur kapsamındakilerin işletmesini kapatmış olması

Tavan ücret iade şartları:

Tavan ücreti almak isteyen vatandaşın birden fazla işte çalışması gerekmektedir. Kişinin ödediği yüksek prim, SGK tavan prim tutarının üzerine çıkıyorsa vatandaş SGK’ya başvuruda bulunarak para iadesi alabilir.

Yasal mirasçılar

Çalışma imkanı olmayan ve prim gününü tamamlayamayan vatandaşlar için SGK bu primleri toplu olarak geri ödüyor. Öte yandan memurlarda vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları başvuruları halinde para iadesi alabiliyorlar.