Kamu

Sigortası olan herkesi ilgilendiriyor: Artık yasak!

Sigortası olan tüm vatandaşları ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre çalışanların İşe giriş bildirgelerinin elektronik ortamdan verilmeye başlandığı tarihten itibaren tüm yanlış sigortalı kolu bildirimleri yasaklandı.

Tüm çalışanları ilgilendiren yanlış sigorta durumu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Gazetevatan.com’dan Mert Nayır’ın yazısına göre, işe giriş bildirgelerinin elektronik ortamdan verilmeye başlandığı tarihten itibaren yanlış sigorta kolu bildirimlerine yasak getirildi.

Konu hakkında yapılan açıklamalarda, emekliyi normal, normal çalışan ise emekli olarak bildirilmesine engel getirildiği bildirildi.

Sistem hata veriyor

Mert Nayır yazısında şu bilgilendirmelerde bulundu:

Yanınızda çalışan bir personeliniz emeklilik hakkı elde etti ve tahsis talebini gerçekleştirdi. Ancak bu kişi emekli olduktan sonra da yanınızda çalışacak, sizin bu durumda kişinin tüm sigorta kollarına tabi olan bildirimlerini emeklilik nedeniyle kapatıp bir sonraki gün SGDP’li olarak yani emekli olarak girişini yapmanız gerekecek.

şte tam bu durumda SGK’nın işe giriş sayfası ‘Emekli Veya Yaşlılık Aylığı Bağlanmamış Olanlar Hakkında 8-Sosyal Güvenlik Destek Primi Sigortalılık Kodu İle İşe Giriş Bildirgesi Verilemez’ hatası vermektedir.

Bu durum SGK’nın tahsis sistemiyle işe giriş bildirgesi sisteminin entegresinden kaynaklanmaktadır. Kişinin yapmış olduğu emeklilik tahsis talebini sistem aylık bağlanmamış olmasından dolayı görmüyor, haliyle de SGDP’li olarak girişini yapamazsın diyor.

Dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz

Sistemin entegrasyon sorunu elbette kısa bir süre içerisinde çözüme kavuşacaktır, ancak acil çözüm arayanlar ‘Tüm sigorta kollarına tabi’ şeklinde işe giriş bildirgesi vererek sonrasında güncelleme sayfasından SGDP’ye çevirebilir.

Bu yöntem ile birlikte verilemeyen SGDP’ye tabi işe giriş bildirgeleri kuruma bildirilmiş olacaktır. Bu yöntemin bazı sicil numaralarında da hata ile karşılaştığı bilgileri gelmektedir. Böyle durumla karşı karşıya kaldığınızda işe girişinizi normal şekilde yapabilir, kuruma aldığınız hatanın ekran görüntüsüyle birlikte dilekçe ile başvurabilirsiniz.