Ekonomi

Sigortalı çalışanlar için devlet aylık destek ödemesi yapacak!

Türkiye’de corona virüsü salgını nedeniyle devlet vatandaşlara çeşitli destek ödemeleri yapmıştı. Son olarak yapılan düzenlemeler ile beraber sigortalı çalışanlar için devletin destek yapacağı öğrenildi. Buna göre, devlet sigortalı çalıştıran işverenlere günlük 2.5 aylık 75 TL olmak üzere ödeme yapacak. Söz konusu ödeme Finansman İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile 2016- 2020’de uygulanan asgari ücret desteğinin bu sene de devam etmesine karar verildi. “Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile beraber devlet tarafından çalışanlar için ödenecek sigorta priminden düşülerek günlük 2.50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği verilecek.

Başvurular nasıl yapılacak?

İşverene yapılacak aylık 75 TL destek ödemesi için başvuruya gerek yok.

Resmi Gazete’de karar ile ilgili yapılan açıklamada, “2021 yılı Ocak ilâ Aralık ayları/dönemi için günlük 2,50 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır. Ancak (a) bendinde belirtilen prime esas günlük kazanç tutarı 6356 sayılı Kanun hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 294 Türk lirası olarak esas alınır.

Bu madde kapsamında destekten yararlanılacak ayda/dönemde, 2020 yılı Ocak ilâ Aralık ayları/döneminde aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.” İfadeleri kullanıldı.