Kamu

Sigortalı çalışanlar dikkat: Hemen e-Devlet üzerinden hizmet dökümünüzü kontrol edin!

Sigortalı çalışan herkes emekli olmanın hayalini kuruyor. Geleceklerini güvence altına almak isteyen vatandaşlar için hizmet prim borcu ve gün sayısı çok önem taşıyor. Ancak bazı durumlarda prim borcu ve gün sayısı tamamlansa bile hizmet dökümünde bazı kodlar bulunan vatandaşlar emekli olamıyorlar. e-Devlet üzerinden hizmet dökümünüzü kontrol ederek emeklilik durumunuza engel var mı öğrenebilirsiniz.

SGK hizmet dökümü sorgulama yapan vatandaşlar bazen belgelerinde Ş,K ve S kodlarının yer aldığını görebiliyorlar. Çalışan vatandaşların hizmet dökümünde yer alan S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri ve K kontrollü iş yeri anlamına gelmektedir.

Hizmet bildirimler iptal edilebilir

Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için, iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

 

Şüpheli durumdaki iş yerinden emeklilik için başvuruda bulunabilir ve başvuranların aylıkları bağlanır. Sahte işyeri kodu olanların ise hizmet süreleri ve gerekirse emeklilik iptal edilebilir.

Ş kodu yazanların işyerlerinde denetim yapılıyor demektir. Yapılan denetimler sonucunda sorun olmadığı anlaşılırsa hizmet bildirimleri kabul edilir. Ancak yıllar önce Ş kodu yazılan iş yeri kapanmışsa, hizmet bildirimleri geçersiz sayılacaktır.

4A hizmet dökümü sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet uygulamasına T.C. kimlik numarası ve şifre bilginiz ile girebilirsiniz. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girerek, “4A Hizmet Dökümü” seçeneğini bulup girebilirsiniz.