Sağlık

Sigarada yeni dönem başlıyor! Sigaralar artık standart pakete geçiyor!

Sigarada bir devir kapanıyor! Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle birlikte yarından itibaren sadece yeni standart paketlerin satışı  yapılabilecek. Düz ve standart paket uygulamasıyla paketlerin üzerinde yer alacak resimlerin sigara tüketimini azaltacağı düşünülüyor. Düzenlemeyle tütün mamulleri paketlerinin rengi, ‘Pantone 448 C Mat’  bitişli tek renk olacak. Marka, ayırt edici ibare ve diğer zorunlu bilgilerin  yazım şekli, rengi, konumu standart hale getirildi, markanın logosu, simgesi veya  diğer işaretleri kaldırıldı.

Tek tip ve tek renk olacak paketler üzerindeki birleşik (resimli)  sağlık uyarıları alanı yüzde 65’ten yüzde 85’e çıkarıldı, resimli uyarı paketin  ön yüzeyinin yanı sıra arka yüzeyine de konuldu. 14 yeni birleşik sağlık uyarısı  belirlendi.

Paketlerdeki ibarelerden biri de birleşik sağlık uyarıları içinde yer  alan “ALO 171 Sigara Bırakma Hattı” mesajı. Yeni paketlerde, yan yüzey alanlarının yüzde 50’sini kaplayan genel  uyarı ve bilgi mesajı yer alıyor.  Paketlerde, “Sigara içmek öldürür-hemen bırakın” genel uyarısı ile  “Tütün dumanı, kansere yol açtığı bilinen 70’ten fazla madde içerir” mesajı  bulunuyor.

 

Yeni paketlerdeki resimli uyarılarda yer alan ifadelerden bazıları  şöyle: “Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat  fazladır.

Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten  kaynaklanmaktadır.”

 “Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden  olur.”

 “Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki  ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.”

“Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite  neden olmaktadır.”

Bir yanıt yazın