Gündem

Sigara fiyatlarına ilişkin bir sıcak gelişme daha yaşandı; vatandaşın kafası karıştı: sigaraya zam gelecek mi, gelmeyecek mi?

Son zamanlarda en çok Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı alan ürün gruplarından biri olan tütün ve tütün ürünleri, en son temmuz ayının başında zamlanmıştı. Ancak, geçtiğimiz gün gerçekleşen ÖTV düzenlemesi, vatandaşlar tarafından tütün ve tütün ürünlerine ÖTV zammı olarak yorumlandı. Üretici fiyat endeksi ya da kısa adıyla ÜFE zammından muaf tutulacağı bilinen tütün ve tütün ürünlerinin zam alacağı iddiaları artınca, iddiaların arka perdesine ilişkin bir açıklama geldi.

TEMMUZ AYI ZAMMI ASLINDA HAZİRANDA GELMİŞTİ

Haziran ayında gerçekleştirilen ÖTV düzenlemesi kapsamında asgari maktu vergi oranı artırılan tütün ve tütün ürünlerinin zam alacağı konuşulmaya başlanmıştı. Ancak haziran ayında gerçekleşen bu zam, raflara temmuz ayında yansıdı. BAT, JTI, IT ve Philip Morris markaları tek tek temmuz ayında zamlanmaya giderken, her markanın sigara grupları, paket başına 2 TL zam aldı. Bu zammın ardından en uygun fiyatlı sigara 27 lira 50 kuruştan raflardaki yerini alırken, en pahalı sigara 31 lira 50 kuruşa yükseldi.

BU YIL SİGARAYA ÜFE ZAMMI UYGULANMADI

Temmuz ayında haziran ayının ÖTV zammını alan sigaralara yüzde 60 oranında gerçekleştiği temmuz ayında açıklanan altı aylık enflasyon ile ortaya çıkan ÜFE zammının gelmeyeceği açıklanmıştı. Ancak bu açıklamaya rağmen, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ÖTV düzenlemesi vatandaş cephesinde zam sinyali olarak algılandı.

TBP BAŞKANI, ZAM YOK DEDİ

Zam haberlerinin özellikle sosyal medya platformlarını sarması, güçlü bir kamuoyu oluşmasını sağladı. Bu kamuoyunu aydınlatmak için bir açıklama gerçekleştiren Tekel Bayileri Platformu Başkanı (TBP) Özgür Aybaş, zammın henüz gelmeyeceğini açıkladı. Aybaş’ın açıklamalarında; “Böyle bir zam yoktur şimdilik bilginiz olsun sosyal medyada topic olmuş tabi bu gelmeyeceği anlamına da gelmez saçma sapan bir süreç yaşıyoruz zamları kanıksamayalım lütfen” ifadeleri yer aldı.