GündemKamu

SGK’ya başvuran annelere emeklilik müjdesi!

Türkiye’de annelere emeklilik için yeni gelişmeler yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başvuran annelerin emeklilikleri için staj girişi açıklılığa kavuşturuldu. Buna göre, primi yetersiz olan anneler borçlanma ile emekli olabilecekler. Öte yandan bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, GSS ve Bağ-Kur prim borcu olanlar yıl sonuna kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler.

Yüzlerce anneyi sevindirecek önemli bir gelişme yaşandı. Primi yetersiz olan anne için staj girişi açıklığa kavuşturuldu. Söz konusu gelişme işe anneye emeklilik kapısı da açılmış oldu.

Anneler için doğum borçlanması

Emekli olmak isteyen anneler için stajın başladığı tarihten sonra doğum yaptıysa bu doğumları üç çocuğa kadar rahatça borçlanabiliyor. Emeklilik hesabına katılmayan staj, çıraklık sigortası doğum borçlanmasında büyük avantaj sağlıyor. Kadınlar sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonraki doğumlarda boşta geçen süreleri borçlanabiliyor. Öğrencilik döneminde staj sigortası yaptıranlar işe girmeden önce doğan çocuklar için de doğum borçlanması yapabiliyor. Böylece emeklilik yaşı da öne çekiliyor.

GSS ve Bağ-Kur prim borcu olanlar için karar verildi

Bir diğer önemli gelişme de GSS ve Bağ-Kur Prim borcu olanları ilgilendiriyor. 23 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olan vatandaşlar, 31 Aralık 2021’e kadar Devlet Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilecekler.