Kamu

SGK’lı çalışanlar dikkat! Sigortanız iptal olabilir

Türkiye’de milyonlarca vatandaş çalışma hayatına atılır atılmaz emeklilik için gün sayıyorlar. Ancak sigortalı çalışan vatandaşları ilgilendiren bir uygulama bulunuyor. Hizmet dökümünde Ş,K ve S kodları yer alanların bu kodların anlamını bilmeleri gerekiyor. Eğer hizmet dökümünüzde bu kod varsa sigortanız iptal edilebilir.

Vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konulardan biri de emeklilik. Devlet garantisi almak isteyen vatandaşlar emeklilik için gün sayıyorlar. Vatandaşlar çalıştıkları gün sayısını görmek için e-Devlet sistemi üzerinden hizmet döküm belgelerini kontrol ediyorlar. Ancak belgelerdeki kodların anlamını bilmiyorlar. Ancak hizmet dökümünde S kodu olanların sigortaları iptal edilebilir. İşte S,Ş,K kodlarının anlamları.

Ş, K, S Kodların anlamı

SGK hizmet dökümünde yer alan S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri ve K kontrollü iş yeri anlamına gelmektedir.

Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için ,iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

Şüpheli durumdaki iş yerinden emeklilik için başvuruda bulunabilir ve başvuranların aylıkları bağlanır. Sahte işyeri kodu olanların ise hizmet süreleri ve gerekirse emeklilik iptal edilebilir.