Ekonomi

SGK’dan önemli duyuru: O gruplar içerisinde yer alan vatandaşlar, prim ödemelerini geri alabilecekler! SGK prim ödemeleri

Yoğun bir çalışma hayatına sahip olan ve bu çalışma hayatı içerisinde sigortalı olan vatandaşlar, yaşlılık dönemlerini SGK tarafından ödenen emekli maaşları aracılığı ile garanti altına almanın hayalini kurmaktadırlar. Bu hayalin gerçekleşmesi için ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan bazı şartların sağlanması gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışma kolu ne olur ise olsun bir kişinin emekli olabilmesi için yaş, prim ödemesi ve sigortalılık süresi şartlarını öne sürmektedir. Bu şartlardan herhangi birinin sağlanmaması durumunda, kişinin emekli olup SGK’dan emekli maaşı alabilmesi mümkün değildir.

Prim ödemesini tamamlamış olmasına rağmen yaş ya da sigortalılık süresi şartını sağlamayan vatandaşlar, ödedikleri primlerin boşa gittiğini düşünmektedirler. Ancak durum böyle değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu doğru bilinen bu yanlışa ilişkin yeni dönem duyurusu yayınlamıştır.

Primleriniz Boşa Gitmiyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olabilmek için belirlemiş olduğu prim ödemesini şartını sağlamış olmasına rağmen diğer iki şartı sağlamamış olan vatandaşların emekli olmasına izin vermemektedir. Bu noktada prim ödemesini tamamlamış olan ancak emekli olmaya hak kazanamayan vatandaşlar, prim ödemelerini geri alıp alamayacaklarını merak etmektedirler. SGK, bu meraka ilişkin bir açıklama yaparak soru işaretlerini ortadan kaldırmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmış olan açıklamaya göre prim ödemesini tamamlamış olmasına rağmen emekli olmaya hak kazanamayan vatandaşlar, emekliliğe bir daha başvurma kapısı açık olmak üzere prim ödemelerini geri alabilmektedirler.

Prim Ödemesini Geri Almanın Şartları Nelerdir?

SGK’ya yapılmış olan prim ödemelerini geri almak için 2008 yılı dikkate alınmaktadır. Buna göre emekli olmak için belirlenmiş olan prim ödemesi şartını ve diğer iki şarttan birini yerine getirmiş olan 4A’lılara 2008 yılından önce ödenmiş tüm primlerini geri alabilirler. 4B’liler ise yalnıza işçi ödemelerini geri alabilirler.

Prim Ödemeleri Nasıl Geri Alınır?

Prim ödemelerini geri alabilmek için ilgili durumu belirten bir dilekçe aracılığı ile Sosyal Hizmet Müdürlüklerine veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunmak gerekmektedir.