Ekonomi

SGK’dan flaş açıklama: O paralar geri alınacak!

SGK tarafından flaş bir açıklama geldi. SGK, harekete geçerek, merkez ve taşra teşkilatlarına genelge gönderdi. Para karşılığında sahte sigorta bildirimi yaptıkları tespit edildi. Sahte sigortalı bildirilen kişilerin sağlık yardımlarından da yararlandıkları, geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri veya aylık aldıkları tespit edildi, aynı zamanda para karşılığı eksik primleri tamamladıkları da belirlendi. SGK, bu yolla haksız gelir elde edenlerden o paraları geri alacak.

SGK, harekete geçerek tek tek tespit etti. Bazı kişiler sahte işyeri tescili yaptırarak sahte sigortalı bildiriminde bulunuyor. SGK, bunları para karşılığında yapanlardan ve haksız gelir elde edenlerden paraları geri alacak.

Prim sahtekarlarını tespit için işyeri tescil programında değişiklik yapan SGK, bu yolla haksız gelir elde edilenlerden geriye tahsilat yapacak.

SGK’DAN GENELGE

SGK’dan merkez ve taşra teşkilatlarına gönderilen genelgede, bazı kişiler tarafından sahte işyeri tescili yaptırıldığı ve bu şekilde sahte sigortalı bildiriminde bulunulduğu, denetimler sonucu bu bildirimlerin iptal edilmesine rağmen, aynı kişilerin farklı sosyal güvenlik merkezlerinde farklı işyeri dosyası üzerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunmaya devam ettikleri belirtildi.

Genelgede, “Sahte sigortalı bildirilen kişilerin sağlık yardımlarından da yararlandıkları, geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri veya aylık aldıkları anlaşılmıştır” denildi.

PARA KARŞILIĞI SAHTE SİGORTALI BİLDİRİMİ YAPMIŞLAR

Sahte işyeri tescil ettiren kişilerin, sağlık provizyonu alamayanların sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak ve yaşlılık aylığı için eksik prim ödeme gün sayılarını tamamlamak için de para karşılığında sahte sigortalı bildirimi yaptığı kaydedildi.

Ticari faaliyeti olmayan, işyeri dosyasından sahte sigortalılık bildirimi yapmak için, boş arazi, boş dükkan gibi adresler beyan edilen tabela işyerleri mercek altına alınacak. Yeni işyeri tescil etmeden, daha önce tescili yapılmış bir işyerini devralmak, gayri faal işyerlerinin e-bildirge şifrelerini usulsüzce kullanma yoluyla, sahte sigortalılık bildirimi yapanlar da bu açıdan incelenecek.