GündemManşet

SGK resmen açıkladı: Destek için 31 Aralık 2020’ye kadar başvuru yapılabilecek!

Sosyal Güvenik Kurumu (SGK) internet sayfası üzerinden ‘İstihdama Dönüş Prim Desteği ile İlgili Sorular ve Cevapları’nı yayınladı. Yapılan açıklamalara göre, İstihdama dönüş ve ilave istihdam desteğine başvurular, 31 Aralık tarihine kadar devam edecek.

Corona virüsü salgını nedeniyle uygulanmaya başlanan, istihdama dönüş ve ilave istihdam desteği hakkında SGK açıklamalarda bulundu. İşte istihdama dönüş ve ilave istihdam prim desteğine ilişkin en merak edilen soruların cevapları…

1-Prim desteğinden kimler yararlanabilecek?

İstihdama Dönüş Prim Desteği’nden ihale konusu iş üstlenen iş yerleri hariç, özel sektör işverenlerine ait iş yerlerinde çalışan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecektir.

2-Prim desteğinden yararlanma süresi nedir?

İşverenler, prim desteğinden 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren İş Kanununda yer alan fesih yapılamayacak sürenin sonuna kadar her ay yararlanabilecektir.

3-Prim desteği tutarı ne kadar?

Prim desteği tutarı; kapsama giren ve Kuruma bildirilen sigortalının prim ödeme sayısının 44,15 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadardır.
Sigortalı için 30 gün üzerinden bildirim yapıldığı varsayıldığında; işveren aylık 30 x 44,15 = 1.324,50 TL prim desteğinden yararlanabilecektir.

4-Prim desteği için işveren tarafından başvuru nasıl yapılır?

İşverenin destekten yararlanabilmesi için destek kapsamına giren sigortalısını;
www.sgk.gov.tr adresinden giriş yaparak; “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “4447 Sayılı Kanun Geçici 27. Madde – İstihdama Dönüş Desteği” menüsü vasıtasıyla tanımlaması gerekmektedir.

İşverenlerin sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine ayrıca başvurmasına gerek bulunmamaktadır.

5-İşveren yabancı sigortalılardan dolayı bu destekten yararlanır mı?

Destekten başvuru tarihi itibarıyla sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecektir. Sigortalının özel sektör iş yeri işverenine başvurduğu tarih itibarıyla yabancı kimlik numarasının olmaması gerekmektedir.

6-İş sözleşmesi “29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” kodu ile sona eren bir sigortalıdan dolayı bu destekten yararlanılır mı?

İş veya hizmet sözleşmesinin 29 kodu ile sona ermesi halinde bu sigortalı için destekten yararlanılamayacaktır. Bunun dışında kalan tüm işten ayrılış kodları ile iş veya hizmet sözleşmesinin feshi halinde ilgili kanunda aranılan diğer şartlar sağlanmak kaydıyla destekten yararlanılabilecektir.

7-Sigortalı en son çalıştığı iş yeri işverenine başvurusunu hangi şekilde yapabilir?

Sigortalı, iş veya hizmet sözleşmelerinin sona erdiği ya da halihazırda çalışmakta oldukları en son özel sektör iş yeri işverenine başvurusunu 1 Aralık 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yazılı veya sözlü yapılabilecektir.
Bu nitelikteki sigortalıların, sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmasına ve herhangi bir belge ibraz etmelerine gerek bulunmamaktadır.

8-Destek süresi bittikten sonra işveren destekten yararlanılanları istihdam etmek zorunda mıdır?

İşveren, destekten yararlanılan sigortalılarının yarısından her birini, destek uygulama süresinin sona ermesinden itibaren, destek kapsamına girenlerin destekten yararlandığı ortalama süre kadar fiilen çalıştırmakla yükümlüdür.
9-Bu destek kapsamında bildirilen bir sigortalı için aynı ayda diğer prim teşviklerinden yararlanılır mı?

İstihdama Dönüş Prim Desteği’nden yararlanılan ayda, aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanun ve diğer kanunlarda yer alan prim teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamayacaktır.

10-Bu destekten alt işverenler de yararlanabilir mi?

Destek kapsamına giren sigortalıları çalıştıran alt işverenler de prim desteğinden yararlanılabilecektir.

11-Destekten yararlanan bir iş yeri, farklı bir sosyal güvenlik merkezi alanına giren başka bir adrese nakli halinde destekten yararlanmaya devam eder mi?

Prim desteğinden yararlanan iş yerinin, farklı bir sosyal güvenlik merkezi görev alanına giren başka bir adrese nakli halinde, destek süresi aşılmamak kaydıyla işveren kalan süreler için destekten yararlanmaya devam eder.

Emekli olmak isteyen herkesi ilgilendiriyor! 1 Şubat 2021’e kadar SGK’ya başvurun

Türkiye’de milyonlarca çalışan emekli olmak istiyor. Ancak pek çok kişi için emeklilik önünde prim gün sayısı gibi bir engel bulunuyor. Salgın döneminde yapılandırma hareketi başlatan devlet, emekli olmak isteyenler içinde müjdeyi verdi. Buna göre, prim günlerine ihtiyacı olanlar, bunları yapılandırma kapsamında ihya edebilecek. İhya başvuruları ise SGK’ya 1 Şubat tarihine kadar yapılabilecek.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Corona virüsü sonrası yakını vefat edenler dikkat! SGK duyurdu

Türkiye’de yakını vefat eden vatandaşlar için SGK açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, yakını vefat eden vatandaşlara cenaze ödeneği verildiği bildirildi. Ancak cenaze ödeneğinden faydalanmak için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Peki, ödenekten kimler nasıl faydalanabilir?

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

SGK Teşvik Sorgulama Nasıl Yapılır? SGK teşvikleri için gereken şartlar

Çalışan vatandaşlar SGK teşvik sorgulama hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. SGK teşvik sorgulama, işveren sistemi, SGK teşvikleri ve çeşitleri, teşvikler için işveren ve çalışanın sağlaması gereken şartlar hakkındaki bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

SGK emeklilik ile ilgili genelge yayımladı! Resmen değişti

 

Corona virüsü sonrası harekete geçen hükümet vergi yapılandırması uygulamasını başlattı. Bu sayede vatandaşın borçları silinecek. Ayrıca emeklilik için eksik günü olan vatandaşlara da indirim getirildi. Konu ile ilgili olarak SGK genelge yayımladı. 17 kasım 2020 tarihinde yayımlanan genelgede vatandaşların yapılandırmadan nasıl faydalanacağı açıklandı. Genelgeye ulaşmak isteyenler haberimizin içeriğinde verdiğimiz linke tıklayabilirler.

Salgın sonrası dönemde ekonomik tedbir paketler açıklayan devlet, şimdi de yapılandırma düzenlemesini devreye soktu. Çok sayıda vatandaşın borçlarına ödeme kolaylığı sağlanacak yapılandırma ile emeklilik bekleyen vatandaşlar için de indirim fırsatı sunuluyor. SGK tarafından yayımlanan 17 kasım 2020 tarihli ve 2020/45 numaralı genelgeye göre, Bağ-Kur’a olan borçları sildirme imkanı getirirken, eksik günlerini satın almak isteyenler için indirimlerden faydalanabilecek.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.