Kamu

SGK İşe Giriş Sorgulama Nasıl Yapılır?

Milyonlarca çalışan emeklilik hayali kuruyor. Ancak emekli olmak için SGK işe giriş tarihleri çok önemli. Bu nedenle, “SGK işe giriş sorgulama işlemi nasıl yapılır?” sorusunun cevabı araştırılıyor.

SGK işe giriş sorgulama işlemini nasıl yapacağınızı; internet üzerinden işe giriş ve çıkış bildirgelerini nasıl alacağınızı ya da emeklilik yaşı ve hizmet dökümü sorgularının nasıl gerçekleştiğine dair tüm aşamaları haberimizden öğrenebilirsiniz.

SGK İşe Giriş Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş belgesi sorgulama işverenlerin çalışanlarına ait düzenledikleri işe giriş belgelerine ulaşmayı sağlayan çevrimiçi bir hizmettir. egehaber.com İşçiler çalıştığı süre zarfında işverenin sorumluluğundadır ve bu sorumluluk işe giriş belgesi düzenleme ile başlar. İşçilerin her ay maaşı SGK üzerinden yatmakta ve sigortası işlemektedir. Bu süreçlerin yasal olarak kusursuz işlemesi ve her çalışan bilgilerinin SSK sistemine giriş yapılması gerekmektedir. SSK sistemine girişi yapılmayan bir çalışan, iş yerinde sigortasız çalışmış gözükmektedir ve bu durumun çok ciddi yaptırımları vardır. İşe giriş belgeleri ile bu düzenlemeler takip edilir.

SGK işe giriş sorgulama işlemi için aşağıdaki yolları kullanabilirsiniz:
E-Devlet
E-SGK


SGK İşe Giriş Bildirgesi E-Devletten Alınır Mı?

E-Devlet üzerinden işe giriş bildirgesi almak için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifre-ise-giris-isten-ayrilis linkini kullanabilirsiniz. İlgili linke giriş yapmanın ardından belge temini için:
*e-Devlet şifresi
*Banka
*Mobil imza
*Elektronik imza
*TC Kimlik Kartı
Olarak sıralanan kimlik doğrulama yöntemlerinden herhangi birisini tercih ederek kimlik doğrulama yapmanız gereklidir. Kimlik doğrulama ardından ilgili belge temin edilebilmektedir.

E-Devlet üzerinden ilgili belgeyi temin edebilmek için e-Devlet şifresine sahip olmanız gereklidir.egehaber.com E-Devlet şifreleri ilk kez PTT şubelerinden alınabilir. 2 TL işlem ücreti karşılığında herhangi bir PTT şubesinden kapalı zarf içerisinde e-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz.

SGK İşten Çıkış Bildirgesi Nedir?

SGK işten çıkış bildirgesi Devlet tarafından hayat geçirilen 5510 sayılı kanun ile işverenler için işten ayrılmış olan çalışanları için Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermeleri zorunlu olan bir bildirgedir. SGK İşten ayrılış bildirgenin iş yeri sahibinin vermesi zorunludur ve bildirgenin verilmediği takdirde ise güncel asgari ücretin %10’u kadar ceza kesilmektedir.egehaber.com Bir iş yeri sahibinin, çalışan personelinin işten çıkması durumunda çıkan personele ait SGK işten çıkış bildirgesini 10 gün içerisinde SGK’ ya bildirmesi gerekmektedir. Tıpkı bir çalışanın SGK işe giriş sorgulama yaparak E-Devlet üzerinden bildirgeye ulaşabilmesi gibi işten çıkış bildirgesine de aynı şekilde ulaşılabilmektedir.
İşten çıkış belgesini E-Devlet üzerinden almak için yukarıda anlatılan işe giriş belgesi ile benzer link ve yöntemler kullanılır. İlgili linki kullanarak SGK işten çıkış belgesini e-Devlet üzerinden temin edebilirsiniz.

SGK Emeklilik Sorgulama Nasıl Olmaktadır?

SGK emeklilik sorgulama SGK’ya bağlı diğer hizmetlerde olduğu E-Devlet ve e-SGK sitemleri üzerinden gerçekleştirilebilir. https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ ve https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim linkleri ile vatandaşlar karşılarına çıkan ekrandaki formları eksiksiz doldurması sonrası ne zaman emekli olacakları konusunda bilgi alabilmektedirler.

SGK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi ile çalışma hayatı boyunca ödenmiş olan prim tutarı ve toplam çalışma bilgisi gibi sigortalılık ile ilgili önemli bilgilere ulaşılabilir.egehaber.com İlgili hizmet ile hangi firmalarda ne kadar görev alındığı ya da çalıştığı ay içerisinde tarafına yatan maaş miktarı gibi konularda detaylı bilgi alınabilir. Sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden kolayca gerçekleştirilmektedir. Sorgulama için:
4A’lılar https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu linkini
4B’liler https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi linkini
4C’liler https://www.turkiye.gov.tr/4c-istege-bagli-odeme-dokumu linkini
Kullanabilirler.

SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK borç sorgulama vatandaşların ödenmemiş tüm SGK borçlarını ulaşabilmelerini sağlayan online bir hizmettir. E-Devlet üzerinden 4A ve 4B’liler için farklı kapsamlarda SGK borç bilgisine ulaşmak mümkündür. Borç detayı için SGK işe giriş sorgulama işleminin de yapıldığı https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu linki ile giriş yapılan E-Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası kullanılabilir.

Kaynak: egehaber.com