Gündem

Ses duyacaksınız sakın korkmayın, endişe etmeyin: Duyuru yapıldı il merkezi ve ilçelerde siren çalacak!

AFAD vatandaşlara duyuruda bulundu. Yapılan duyuruda, vatandaşların 27 Eylül – 06 Ekim 2022 tarihleri arasında çıkacak seslerden korkmamaları ve endişe etmemeleri gerektiği bildirildi. Söz konusu sirenler ve sesli anonslar Mersin il merkezi ve ilçelerinde gerçekleşecek.

AFAD bugün yeni bir duyuruda bulundu. Yapılan duyuruda, İKAS projesi kapsamında Mersin’de kurulan ses sisteminin test edileceği bildirildi.

Konu ile ilgili açıklamada şöyle denildi:

AFAD’ın “İkaz ve Alarm Sistemi (İKAS)” Projesi kapsamında, halkı olası hava saldırıları ve radyoaktif serpinti tehlikesi ile diğer afet ve acil durumlardan önce uyararak tedbir almalarını sağlamak için Mersin’de ASELSAN’a kurdurulan siren sisteminin saha testleri 27 Eylül – 06 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. Testlerde, Mersin il merkezi ve ilçelerine kurulan sirenler çaldırılacak ve sesli anonslar yapılacak. Bu nedenle vatandaşlarımızın, anılan tarihlerde yapılacak testlerden dolayı endişeye kapılmaması, günlük hayatlarını kesintiye uğratmaması rica olunur.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 7126 sayılı Sivil Savunma Kanununun kendisine verdiği can ve mal kaybını en aza indirme amaçlı görevi doğrultusunda; düşman hava saldırıları ve radyoaktif serpinti tehlikeleri ile diğer tehlikelere karşı ülke çapında Haber Alma ve Yayma, İkaz ve Alarm Sistemini kurma ve yaygınlaştırma çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda Zonguldak’tan başlayarak Kilis, Gaziantep, Hatay, Kırklareli Iğdır ve Sinop illeriyle devam eden ikaz ve alarm (siren) sistemi kurulumu projeleri, günümüz ihtiyaçları ve teknolojisi kullanılarak gerçekleştiriliyor. Son olarak AFAD ve ASELSAN arasında akdedilen “Mersin İli İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Kurulumu İşine İlişkin Sözleşme” ile Mersin’de siren sistemi kurulum çalışmaları tamamlandı.

Proje kapsamında, ilk defa tamamı yerli ve milli olan siren sistemi kullanılan işin geçici kabul muayeneleri kapsamında 27 Eylül – 06 Ekim 2022 tarihleri arasında saha testleri düzenlenecek. Bu süre içinde yapılacak testlerde siren sistemi birkaç defa maksimum ses seviyesinde toplu olarak çaldırılacak. Ancak testlerin büyük bir bölümü düşük ses seviyesinde yapılacak.

Mersin siren sistemi ile birlikte ASELSAN tarafından geliştirilen milli ve yerli siren sistemi ilk defa kullanılacağından Mersin’de yapılacak testler büyük önem arz ediyor.

Kabul muayeneleri sırasında, halkın ve öğrencilerin ikaz ve alarm seslerini tanıması için bu testler aynı zamanda bir fırsat oluşturacak.