Enflasyonun derinden etkilediği yurttaşların günlük yaşamlarını bir nebze olsun kolaylaştırmak amacıyla belediyeye ait bir kafeteryada çay fiyatı yalnızca 1 TL olarak belirlendi. Uygulamanın merkezinde, artan hayat pahalılığı nedeniyle dışarı çıkarken dahi hesap yapan emekliler, öğrenciler ve dar gelirli vatandaşlar yer alıyor.
Bu karar yalnızca bir fiyat düzenlemesi değil; dayanışmayı büyütme çağrısı. Sosyal izolasyonun arttığı, ekonomik gücün azaldığı bir dönemde bir bardak çay, yalnızca sıcak bir içecek değil; birlikteliğin, görülmenin ve önemsenmenin simgesi haline geliyor. Özellikle sabit gelirli yurttaşların yaşadığı psikolojik ve sosyal baskıya dikkat çeken bu uygulama, belediyecilik anlayışında “insanı önceleme” ilkesinin bir yansıması olarak görülüyor.
Sosyal Medyada Geniş Yankı Uyandırdı
Duyuru kısa sürede sosyal medyada binlerce kullanıcıya ulaştı. Yurttaşlardan gelen olumlu yorumlar, uygulamanın benzer ekonomik girişimlerin fitilini ateşleyebileceğinin göstergesi. “Çayla başlayıp umuda uzanan bir hikâye” şeklinde nitelendirilen bu adım, başka belediyeler için de örnek teşkil edebilir.
Sıcak Bir Yudum, Büyük Bir Mesaj
Selçuk Belediyesi’nin bu adımı, ekonomik kriz koşullarında yöneticilerin toplumla nasıl empati kurabileceğinin etkileyici bir örneği oldu. Bir fincan çayla başlatılan bu sembolik hareket, “halktan kopmadan yönetmek mümkün” mesajı veriyor.
Ferahlı Büfe’de içilen 1 TL’lik çay, sadece sıcak tutmuyor; kalpleri de ısıtıyor. İnsanı önceleyen bu model, yerel yönetimlerin ekonomik baskı altındaki vatandaşlara yönelik sosyal çözümler üretmesi gerektiğini bir kez daha gündeme taşıyor. Şimdi sıra, bu dayanışma dalgasının diğer ilçelere yayılmasında.




