Gündem

Şekeri, tansiyonu, kalp-damar hastağı olanlar dikkat: Yeni karar alındı!

Türkiye’de birçok vatandaş kronik rahatsızlığa sahip olanlar için yeni kararlar alındı. Kronik hastaların daha yakından takip edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı yeni kararlar aldı. Alınan kararlar ile beraber hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlılar için aile hekimleri tarafından yapılacak taramalar mecburi hale getirildi.

Sağlık Bakanlığı hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlılar için yeni karar aldı. Buna göre hastalıkların taramaları aile hekimi tarafından yapılması mecburi hale getirildi. Türkiye’den Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre, söz konusu taramalar Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla ocak ayında kullanıma açılan Hastalık Yönetim Platformu’na işlenecek.

Her hekim telefonla arayarak ya da SMS ile davette bulunacak

Öte yandan 18 yaşından büyükler, yılda en az bir kere kan basıncı ölçümü için aile sağlığı merkezlerine çağrılacak. 30-65 yaş arası kadınların rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerin kalın bağırsak kanseri taraması yapılacak. 40-69 yaş arası kadınlar da meme kanseri taraması için en yakın tarama birimine yönlendirilerek takip edilecek. Her aile hekimi telefonla arayarak ya da SMS aracılığı ile taramalar için davette bulunacak.

Yapılan tarama sonucunda pozitif veya şüpheli olan vatandaşlar teşhis merkezlerine sevk edilecek.